RESULTATERFINANS

Dell durer fram i alle verdensdeler

Dells kvartalstall viser nærmest uimotståelig framgang i alle produkter og alle verdensdeler.

14. mai 2004 - 08:01

Den amerikanske dataprodusenten Dell har lagt fram tall for kvartalet fram til 30. april, det første i selskapets regnskapsår.

I forhold til samme kvartal i fjor økte omsetningen med 21 prosent til 11,5 milliarder dollar, mot forventet 11,4 milliarder dollar. Driftsresultatet økte med 19 prosent til 966 millioner dollar, mens nettoresultatet økte med 22 prosent til 731 millioner dollar, tilsvarende 0,28 dollar per aksje.

Den eneste skåren i gleden ser ut til å være prishoppet på minnekomponenter i april, som ifølge påtroppende toppsjef Kevin Rollins – han tar over etter gründer Michael Dell i juli – trakk nettoresultatet ned 30 millioner dollar. Dell er spesielt følsom for svingninger i minnepriser, siden de praktisk talt ikke har noe på lager.

I inneværende kvartal venter Dell en omsetning på 11,7 milliarder dollar, 20 prosent mer enn i andre kvartal i fjor, og et resultat tilsvarende 0,29 dollar per aksje.

Målt i antall leveranser, økte salget med 25 prosent i første kvartal, sammenliknet med i fjor. Dell har bevisst brukt dollarfallet til å kutte priser i Europa og Asia for å vinne markedsandeler. I Asia, Stillehavet og Japan øke leveransene med 38 prosent, i Europa, Midtøsten og Afrika økte de med 37 prosent. I inneværende kvartal venter Dell at det samlede volumet skal øke med 24 prosent.

Dell ble Japans nest største PC-leverandør med en volumøkning på 24 prosent. Serversalget i Asia, Stillehavet og Japan økte med 33 prosent, og Dell er den største leverandøren av industristandard servere i både Japan og Kina. I Kina økte det samlede volumet med 48 prosent.

I USA øke volumet med 18 prosent. Det går best mot forbrukere og små og mellomstore bedrifter. Selskapet melder at salget til store bedrifter opplever en jevn framgang.

Serversalget økte globalt med 24 prosent, mens omsetningen av lagringssystemer merket Dell/EMC økte med 25 prosent. Salget av servere og lagring fikk et puff etter kunngjøringen av partneravtaler med programvareleverandørene Oracle og SAP.

Skriversalget går også strykende, omsetningen i avdelingen for «programvare og periferi produkter» økte med 39 prosent. I inneværende kvartal vil Dell starte skriversalg i Japan.

Leveranser av bærbare PC-er økte med 39 prosent, globalt.

Dell tror minneprisene vil fortsette å øke. Rollins advarte at selskapet vil fokusere på å øke omsetning og markedsandeler. Det fikk kortsiktige investorer til å selge unna aksjer, og kursen, som allerede hadde falt 0,65 dollar til 35,80 dollar, falt ytterligere 1,06 dollar da tallene ble kunngjort etter børsens stengetid. Det gir et samlet kursfall på 4,7 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.