Dell er igjen verdens største PC-produsent

Dell har gjenerobret førsteplassen fra Hewlett-Packard i konkurransen om å være verdens største PC-produsent, ifølge tall fra IDC.

IDC-rapporten omtaler markedsandeler for tredje kvartal, og tallene viser at Dell Computer Corporation rekk å pøse ut 5,2 millioner PC-er fra sine fabrikker i perioden 1. juli - 30. september, mens Hewlett-Packard Company stoppet på 5 millioner, skriver Wall Street Journal.

I to kvartaler har Hewlett-Packard, som tidligere i år fusjonerte med PC-giganten Compaq, tronet på toppen som verdens ledende bokspusher, men det er åpenbart konkurrentene som har tjent mest på sammenslåingen, for nå er Dell igjen konge på haugen. Mens Dell økte volumet med 23 prosent fra tredje kvartal i fjor til samme periode i år, og har en samlet markedsandel på omtrent 16 prosent, har HP/Compaqs samlede andel falt med fem prosent i perioden til en markedsandel på 15,5 prosent, ifølge IDC.

Hewlett-Packard uttrykker overfor Cnet at kampen mellom de to selskapene i praksis har endt uavgjort ("it is a statistical tie") i det siste kvartalet, men lover uansett å skjerpe seg i den fremtidige konkurransen.

Men overfor Reuters gjør IDC-analytiker Roger Kay det klinkende klart at Dell utvilsomt er størst: Marginen er såpass stor at det ikke er snakk om en matematisk feil.

- Dette er utenfor den statistiske feilmargin, sier han.

Uansett: Både Dell og H-P kan sammen ta størstedelen av æren for at en samlet PC-industri for første gang på fem kvartaler nå opplever en økning i PC-volumet. Ifølge IDC sendte PC-fabrikantene på verdensbasis ut 32,6 millioner enheter i tremånedersperioden, det er en økning på 3,8 prosent fra samme periode året før.

- Markedet ser ut til å flate ut og normalisere seg, det snur nå, men vi spår ingen rask vekst, sier Kay til Wall Street Journal.

- Andre halvår blir bedre enn første halvår, men ikke mye, sier han og legger til at IDC spår en ensifret prosentvis vekst for hele PC-industrien i 2003.

Det bør likevel bransjen være fornøyd med, for i årets to første kvartaler falt PC-volumet med henholdsvis 1,3 og 2,1 prosent, viser IDCs tall.

Til toppen