Dell gir opp egen IaaS

Satser heller på «økosystem av partnere» for å bli med på nettskykarusellen.

Dell gir opp egen IaaS
Dell vil heller bygge et økosystem av partnere enn å konkurrere direkte med Amazon og Microsoft. Bilde: Sam Hodgson/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Dell har kunngjort en vesentlig endring i sin nettskystrategi: I stedet for å bygge en egen tjeneste for virtuelle servere – IaaS eller «infrastructure as a service» – satser Dell på å bygge et «økosystem av partnere», Dell Cloud Partner Program.

Det presiseres at salg av egen IaaS opphører i USA: Potensielle kunder får heller velge en partner. Pressemeldingen kunngjør tre amerikanske partnere: Joyent, ScaleMatrix og ZeroLag. Disse tilbyr ulike prismodeller og plattformer. Joyent er blant annet kjent for SmartOS, et operativsystem i åpen kildekode som kombinerer Open Solaris med Linux KVM. De to andre bygger sine tjenester på VMware-teknologi.

For partnerne betyr den nye strategien at Dell fronter deres tjenester i markedet. I stedet for å selge egen IaaS, vil Dell selge partnernes virtuelle servere.

I et blogginnlegg forklarer Dells nettskysjef i Europa, Nick Hyner, at den nye modellen langt på vei allerede er etablert i denne delen av verden: Det har vist seg vanskelig å vinne fram med ett forent konsept som passer til 40 svært ulike land. Følgelig har man måttet satse på mer eller mindre lokale partnere.

For to uker siden kjøpte Dell Enstratius, en plattform for å drifte miljøer med flere nettskyer. Enstratius støtter over 20 ulike plattformer for offentlige og private nettskyer, hvorav OpenStack, Rackspace, Windows Azure og VMware. Løsningen appellerer til IaaS-leverandører som vil tilby sine kunder et bredest mulig utvalg av teknologi.

Avviklingen av egen IaaS betyr at Dell også legger ned videre arbeid med egen OpenStack-basert offentlig nettsky samt tanken om en egen lagringstjeneste i nettskyen («storage as a service»). Dell understreker samtidig at de vil fortsette å bidra til OpenStack og fremme plattformen sammen med sine partnere.

Techcrunch har fått tips om at Dell sendte permitteringsvarsel til 300 ansatte fredag: Det er ikke kjent hvor disse arbeider eller om de er tilbudt andre jobber i selskapet. Dell vil ikke kommentere. Wall Street Journal peker på at Dell har hyrt inn flere selgere og tatt tiltak for å satse mer på programvare. Som digi.no påpekte i februar, har Dell de siste årene, gjennom systematiske oppkjøp, etablert et solid fotfeste innen programvare for bedriftsmarkedet. Oppkjøpet av Enstratius viser at denne oppkjøpsbølgen ikke er over.