Dell, ikke Compaq, er størst i PC-verden

Etter et fantastisk kvartal, har Dell gått forbi Compaq og kan nå smykke seg med tittelen "verdens største PC-produsent".

Etter et fantastisk kvartal, har Dell gått forbi Compaq og kan nå smykke seg med tittelen "verdens største PC-produsent".

Mens IBM og Compaq sliter, fosser Dellfrem som vanlig selv om markedet faller. Senere i dag vil de to store analyseselskapene Dataquest og IDC offentliggjøre tall som viser at Dell nå er blitt verdens største PC-produsent, skriver Reuters.

I første kvartal skal Dell har klart å løfte sitt salg med hele 34,3 prosent. Etter å ha solgt 4,16 millioner maskiner har selskapet en internasjonal markedsandel på 12,8 prosent. Compaq, derimot, faller og solgte bare 3,9 millioner maskiner, hevder Dataquest.

IDC-tallene gir Dell en mindre ledelse.

Dell har helt klart merket nedgangen - 16. februar reduserte selskapet staben for første gang i sin 16 år lang historie. Men lesere av digitoday.no fikk et forvarsel om hyggelige tall 14. mars. I et intervju med digitoday.no skrøt Europa-sjef Paul D. Bell av salget. Les saken: Dell: - Vi knuser konkurrentene i nedgangstider

Dell har kunnet utnytte konkurrentenes problemer til å kapre markedsandeler. For selskapet selger direkte og har marginer å kutte i - det har ikke Compaq og IBM. Da IBM la frem tall på onsdag kveld, var alt solskinn unntatt PC-divisjonen. Også HP sliter tungt og skal nå kutte 3.000 mellomleder-stillinger.

En internasjonal vekst på 34,3 prosent er svært hyggelig tatt i betraktning at PC-salget i USA nå faller. Salget falt med 3,5 prosent i første kvartal i år sammenlignet med samme kvartal i fjor. Analytikere mener at markedet har modnet og at kundene ikke bytter ut maskiner i samme tempo som i fjor.

Til toppen