BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dell kan klynge i Norge

To av Dells PowerEdge-tjenere er i ferd med å bli sertifisert for klynger ("clusters") basert på Wolfpack - Microsofts klyngeløsning for NT. Leveranser kan komme fra begynnelsen av desember.

Eirik Rossen
14. nov. 1997 - 10:50

En klynge betyr at andre noder på nettverket oppfatter en gruppe sammenkoplede tjenere som ett system. Det fordrer spesielt tilpassede operativsystem og applikasjoner, samt en direkte fysisk kontakt mellom tjenerne i klyngen. Denne er kjent som "hjerteslag" (heartbeat) siden maskinene hele tiden tar pulsen på hverandre, og skal være klare til å ta over hverandres oppgaver hvis noen skulle svikte.

Digital leverte de første VAX-klyngene så tidlig som i 1983. Teknologien spiller en stor rolle i Tandems suksess som leverandør til internasjonale aktører på finansmarkedet. Digital har i et par år fungert som partner for å hjelpe Microsoft til å tillempe en klyngeløsning under Windows NT som kunne fungere for Intel-baserte tjenere. Andre partnere i Microsofts arbeid for å få til klynger er Compaq, Dell, Hewlett-Packard, IBM, Intel, NCR og Tandem.

- Under en klyngeløsning svarer den samlede ytelsen til tallet på samarbeidende tjenere, understreker Olav Tollefsen i Microsoft Norge. - Dette er noe annet enn ulike former for speiling, der en tjener står ubrukt, men parat til å ta over når den andre feiler.

Administrativt betraktes også en klynge som én enhet, for eksempel ved konfigurering, installasjon og oppgradering av programvare. Man får en virtuell tjener, der individuelle maskiner kan omplasseres eller tas ned for vedlikehold, uten å fjerne klyngens tjenester fra nettet. Tjenester som internt i klyngen er fordelt på ulike maskiner, overtas automatisk av andre ved maskinell svikt.

- Alle applikasjoner i BackOffice-pakken vil gjøres tilgjengelige for klynger, sier Tollefsen. - Andre leverandører, blant andre Oracle og Lotus, har også versjoner som støtter NT-klynger.

Han forteller at klynger under NT4 er begrenset til to tjenere. Neste år kommer NT5 med opptil fire tjenere per klynge. Tallet vil gradvis økes til 16, forsikrer han.

- To av Dells PowerEdge-tjenere er i ferd med å bli sertifisert for NT-klynger, forteller Christian Martinsen i Dell Norge. - Det dreier seg om den Pentium II-baserte 4100 (opptil to prosessorer), og den PentiumPro-baserte 6100 (opptil fire prosessorer). Sistnevnte er først ute, og vil være leveringsklar i begynnelsen av desember. 4200 vil sertifiseres i januar.

I prinsippet skal en NT-klynge kunne samle ulike maskinmodeller, også fra ulike leverandører. I starten betraktes likevel dette som dristig, og det anbefales like tjenere fra samme leverandør.

Som "hjerteslag" nytter Dell en Fast Ethernet-forbindelse formidlet av en 3Com-svitsj. I prinsippet kan en rekke teknologier nyttes, også optisk fiber, slik at klynger kan dannes med utgangspunkt i geografisk svært atskilte maskiner.

En klynge er en større investering, og Martinsen gjør rede for en omstendelig prosess som kunde og leverandør må gjennom.

- Vi starter med et planleggingsmøte hos kunden, for å analysere behovet og finne fram til en hensiktsmessig konfigurasjon. Så bygges klyngen på ordre, testes og installeres. Applikasjoner legges inn hos kunden. Support er ordnet ved direkte kontakt til eksperter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.