RESULTATERFINANS

Dell kjøper i Fast

Det norske søkeselskapet Fast får inn den store amerikanske PC-produsenten Dell på eiersiden. Dell har opsjon på å tilegne seg til sammen 10 prosent av selskapet innen ni måneder.

Herman Berg
2. aug. 1999 - 21:52

Fast Search & Transfer ASA opplyser i en pressemelding at den amerikanske PC-produsenten Dell Computer Corporation akter å kjøpe fem prosent av aksjene i selskapet. Det innebærer at 1.838.158 aksjer blir overdratt for 140 norske kroner per aksje.

Partene har gitt seg selv 45 dager på å underskrive en endelig avtale etter at de mandag inngikk intensjonsavtaler både om både markedsføring, salg og distribusjon av enkelte felles produkter pluss kjøp av aksjer i Fast. Ifølge en Conditional Placing Agreement, får Fast tilført NOK 257 millioner kroner, rundt USD 33 millioner. Disse midlene skal først og fremst benyttes til ytterligere ekspansjon.

I avtalen ligger det også en opsjon på å kjøpe det samme antallet aksjer til samme kurs innen ni måneder - eventuelt tidligere hvis Fast noteres på Nasdaq innen mai neste år.

Dette innebærer at Dell akter å betale 66 millioner amerikanske dollar for 10 prosent av selskapet. Det priser Fast til 660 millioner dollar etter dagens kurs som er rundt 5,14 milliarder norske kroner.

Fast pådro seg kritikk i vår etter at ledelsen annonserte et forretningforhold til Dell som ikke var særlig mer enn en tradisjonell distribusjon- og markedsføringsavtale. Fast-ledelsen ble kritisert å selge skinnet før bjørnen var skutt, blant annet for å blåse opp kursen på aksjen.

Nå viser det seg altså at nordmennene likevel kan ha truffet blink.

Med Dell på eiersiden, får Fast inn et selskap med sterk fokus på Internett og direkte salg av PC-er. Dell ble grunnlagt i 1984 og hevder å selge PC-er til en verdi av 18 millioner dollar over Internett hver dag. Drøyt 26.000 mennesker er ansatt i Dell og over to tredjedeler av den årlige omsetningen på nærmere 20 milliarder dollar kommer fra storkonsern, utdannings- og statlige institusjoner.

Dette innebærer at Fast får sin søketeknologi buntet med Dells PC-produkter blant annet i storleveranser til lukrative bedriftsmarkeder. I intensjonsavtalene som er inngått ligger det intensjon om felles markedsføring, distribusjon og salg av søkeprodukter og bruk av Fast Search på Dells Internett- og intranett-tjenester.

Den britiske styreformannen Thomas Fussell i Fast mener at avtalene er svært viktig for Fast, ikke minst fordi det styrker kredibiliteten til et mindre selskap:

- Som et relativt lite selskap får vi plutselig en enorm dekning i markedet med disse avtalene, sier Fussell til digi.no.

Dell selv hevder å være verdens nest-største PC-leverandør og har spesialisert seg på å unngå forhandlerkjedene for å øke marginene. Fussell sier at midlene som de får inn på salget av aksjene skal gå til å styrke markedsføringen, salgsapparatet,, brukerstøtte og ansettelse av nye kvalitetsmedarbeidere. Disse delene av Fasts virksomheter er lokalisert i Boston og San Francisco.

Fussell forventer en stigning i aksjekursen etter at dette nå blir gjort kjent.

- Jeg tror noen nå vil bli interessert i å kjøpe aksjer i selskapet vårt. Vi kommer til å komme med flere ulike avtaler i fremtiden. Strategien vår er å kople oss opp mot markedsledere på ulike områder, sier han og mener at strategiske allianser er klare preferanser framfor fusjoner for at Fast skal vokse seg store i internettmarkedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.