Dell klar med årets pc-kolleksjon

Helt nye arbeidsstasjoner, Apple-klone og høyere priser.

Produktsjef Ivar Follestad i Dell Norge viser frem selskapets nye pc-kolleksjon. iMac-klonen Optiplex 9010 kan skimtes til venstre i bildet. (Bilde: Marius Jørgenrud)
Produktsjef Ivar Follestad i Dell Norge viser frem selskapets nye pc-kolleksjon. iMac-klonen Optiplex 9010 kan skimtes til venstre i bildet. (Bilde: Marius Jørgenrud)
Arbeidsstasjonene til Dell, Precision-familien, har fått en helt ny utforming som skal bidra til langt bedre luftgjennomstrømming. Alle panelene kan enkelt demonteres uten bruk av verktøy. (Bilde: Marius Jørgenrud)
Frontpanelet på arbeidsstasjonene er nå utstyrt med diamantformede hull, og kan enkelt demonteres. Bak fronten er det nå plass til opptil 8 harddisker. (Bilde: Marius Jørgenrud)
Det er omtrent ingen synlige kabler inni de nye kabinettene på Dells arbeidsstasjoner. Alle relevante enheter skal lett kunne tas ut, uten bruk av skrutrekker eller tang. (Bilde: Marius Jørgenrud)
USB 3.0 eller det Dell omtaler som SS (super speed) er nå standard i Dells pc-kolleksjon. Her er en av arbeidsstasjonene avbildet. (Bilde: Marius Jørgenrud)
Optiplex 9010 er Dells første alt-i-ett-maskin myntet på bedriftsbrukere. Maskinen leveres med 23-tommers full HD-skjerm, hvor maskinvaren er inkludert. (Bilde: Marius Jørgenrud)
Alt-i-ett: Optiplex 9010 med aluminium på baksiden er Dells svar på Apples iMac. (Bilde: Dell)

Helt nye arbeidsstasjoner, Apple-klone og høyere priser.

Dell Norge inviterte nylig pressen til en presentasjon av selskapets nye pc-kolleksjon, som lanseres tirsdag denne uken. I denne saken har vi valgt å konsentrere oss om produktene som er myntet på profesjonelle brukere og bedriftsmarkedet.

Intels nye Ivy Bridge-prosessorer gjør nå sitt brede inntog, og bringer med seg bedre ytelse men også noe høyere priser.

- Listeprisene blir satt opp på tirsdag. De vil ligge noe over dagens modeller, men så blir også ytelsen høyere, sier produktsjef Ivar Follestad til digi.no.

Mindre støy

Den største nyheten er at arbeidsstasjonene til Dell har fått helt ny utforming. Maskinene i den såkalte Precision-serien er myntet på profesjonelle brukere med spesielle behov innen grafikk og ytelse, typisk CAD-design, mediaproduksjon og finansanalyse.

Mens forrige generasjon arbeidsstasjoner kunne bråke en del, fremstår årets modeller fra Dell som svært støysvake. Hemmeligheten ligger i at frontpanelet er perforert. Tre vifter trekker luft gjennom kabinettet og ut på baksiden.

Her er det også gjort plass til opptil 8 stykk 2,5 tommers harddisker, eller fire 3,5 tommere, en dobling fra tidligere. Diskene monteres bak frontpanelet.

Alt-i-ett: Optiplex 9010 med aluminium på baksiden er Dells svar på Apples iMac.
Alt-i-ett: Optiplex 9010 med aluminium på baksiden er Dells svar på Apples iMac. Bilde: Dell

Den minste av arbeidsstasjonene leveres med Ivy Bridge, mens de tre kraftigste fremdeles kommer med Sandy Bridge, og prosessorer på opptil 150 watt. Precision-boksene kan konfigureres med opptil en halv terabyte RAM.

iMac-klone

Dells produktserie Optiplex med såkalte desktop-maskiner har samme utforming som før, men her er alle blitt utstyrt med Ivy Bridge og USB 3.0-tilkobling.

Nyheten her er en «alt-i-ett»-maskin kalt Optiplex 9010, hvor maskinvaren er felt inn i en 23-tommers skjerm med full HD-oppløsning, og støtte for ytteligere én skjerm via HDMI. I tillegg blir den leverert med fire USB 3.0-porter, VGA-ut og ethernet på baksiden. Maskinen kan leveres med opptil 16 gigabyte minne og én terabyte lagringsplass.

Vi lyver ikke hvis sier at dette produktet fremstår som en av de mest elegante kontor-pcene vi har sett. Maskinen minner for øvrig mistenkelig mye på iMac. Så legger heller ikke Dell skjul på hvem de er inspirert av.

- Det er liten tvil om at Apple har hatt en innvirkning på hvordan vi designer maskinene våre, sier Dell Norges produktsjef.

Det er første gang Dell lanserer en slik alt-i-ett-maskin myntet på bedriftsmarkedet, ifølge Follestad, som kan avsløre at prisen starter på rundt 10.000 kroner. Modellen har foreløpig ikke berøringskapabel skjerm, men dette skal bli en opsjon innen lanseringen av Windows 8 til høsten.

14-tommer i mindre chassis

Dells mestselgende bærbare pc-er for business, den såkalte Latitude-familien, beholder samme design som tidligere, men har fått Ivy Bridge under panseret.

Toppmodellene, 6000-serien, har en modell kalt 6430S som skiller seg ut med langt tynnere ramme rundt skjermen enn det øvrige sortimentet. Slik har Dell fått plass til 14-tommers skjerm med 1366x768 piksler oppløsning i et 13-tommers chassis. Fordelen med 13-tommeren (6330) som foruten bredere ramme ellers er kliss lik, er at den har plass til 3G-antenne, noe 6430S ikke har.

Maskinene kan konfigureres med enten 3, 6 eller 9-cellers batterier, noe som ifølge Dell skal kunne gi en teoretisk batteritid på over 30 timer.

Ultrabooken til Dell, XPS 13, også den svært inspirert av Apple (Macbook Air), beholder designet fra tidligere, men leveres nå også med Ivy Bridge. Det er kanskje verdt å merke seg at heller ikke dette produktet har berøringskapabel skjerm, og dermed ikke kan sies å være spesielt egnet for kommende Windows 8 og Metro-grensesnittet.

BYOD

Dell sier de merker en økt interesse for den såkalte BYOD-trenden («bring your own device»), der ultrabook og typiske forbrukerrettede maskiner i økende grad gjør sitt inntog på arbeidsplassen.

Som en følge av denne trenden har Dell Norge begynt å tilby bedriftstjenester som fabrikk-klargjøring av image og BIOS også på ultrabook-segmentet, samt eventuelt tyveri- og asset-merking av maskinene.

    Les også:

Til toppen