Dell klarer ikke å levere kvartalstall

PC-produsenten Dell etterforskes for gale regnskapstall og må utsette kvartals-presentasjonen.

Dell klarer ikke å levere kvartalstall

PC-produsenten Dell etterforskes for gale regnskapstall og må utsette kvartals-presentasjonen.

PC-produsenten Dell klarer ikke å levere regnskapstallene for selskapets andre kvartal på grunn av en utvidet etterforskning fra det amerikanske kredittilsynet, Securities and Exchange Commission (SEC).

SEC går igjennom regnskapstallene fra 2002 og frem til i dag. Da Dell i august informerte markedet om etterforskningen, trodde de ikke at det ville kunne gi særlig utslag på selskapets regnskapstall. Nå er de ikke like sikre lengre.

Dell måtte også se seg nødt til å stanse sitt tilbakekjøpsprogram, og de måtte kansellere sitt møte med finansanalytikere for andre gang i år.

Slike problemer blir ikke godt mottatt av aksjemarkedet, som sendte aksjen ned 2,1 prosent. Hittil i år har selskapet mistet nesten en tredjedel av sin børsverdi. Siden nyttår har aksjekursen falt med 30 prosent.

Nå er det et stort press på selskapets administrerende direktør Kevin Rollins og finansdirektør Jim Schneier.

– Vi skal ta de nødvendige forebyggende eller korrigerende tiltakene som er nødvendige for å løse opp i eventuelle problemer, sier Michael Dell i en pressemelding.

Gründeren innehar styreformannsvervet etter at han overlot sjefsjobben til Kevin Rollins i 2004. Før det ble Rollins regnet som en coachende mentor for Dell, mens Rollins var nestleder i selskapet.

Dell har slitt en del den siste tiden. Selskapet har gått fra å være analytikerne og aksjemarkedets yndling med sin rendyrkede forretningsmodell, til å bli et problembarn. Blant annet har selskapet opplevd en nedgang i fortjenesten etter at konkurrenten HP har fått skikk på sin satsning og selskapet har måtte tilbakekalle flere millioner bærbare på grunn av batteriproblemer

Selskapet har ikke oppgitt detaljer om hva som kan være galt i selskapets regnskaper utover det som kalles kakeboks reserver. Det er en metode som et selskap kan bruke for å sette til side et oppblåst beløp på en anskaffelse på balansen i regnskapet. Så kan man justere det når resultatene blir dårligere enn forventet for å bedre regnskapet igjen. Slike metoder gjør det lettere å oppnå mål og estimater som selskapet oppgir i sine prognoser til markedet og som aksjeanalytikere estimerer seg frem til.

Til toppen