Dell-kunder ønsker friere programvarevalg

Dell forhåndsinstallerer i utgangspunktet Windows på alle PC-er. Nå etterlyser mange flere valgmuligheter.

Dell-kunder ønsker friere programvarevalg

Dell forhåndsinstallerer i utgangspunktet Windows på alle PC-er. Nå etterlyser mange flere valgmuligheter.

Dell åpnet i forrige uke et Digg.com-lignende nettsted hvor de besøkende kan legge inn og stemme fram forslag, blant annet til forbedringer Dell kan gjøre.

Etter noen få dagers drift, går det klart fram at mange er misfornøyde med utvalget av programvarepakker Dell tilbyr.

Det mest populære forslaget går ut på at Dell kostnadsfritt skal levere PC-ene med en de tre mest populære Linux-distribusjonene som også er gratis, det vil si Ubuntu, Fedora eller OpenSuse. Forslaget innebærer at maskinene skal leveres med én av disse, og eventuelt Windows Vista eller XP i tillegg, i en multiboot-konfigurasjon.

Dell tilbyr i utgangspunktet ikke vanlige PC-er uten Windows, bortsett fra til store kunder som bestiller mange maskiner. Disse kan få forhåndsinstallert den programvaren de selv ønsker. Selskapet har tidligere sagt at det ikke er marked for å tilby noe annet enn Windows på vanlige PC-er. Men med nærmere 30.000 stemmer til nå for det nevnte forslaget, riktignok færre enn det antallet PC-er Dell produserer på en dag i Irland, er det tydelig at det finnes mange potensielle kunder der ute som Dell i dag ikke kan tilfredsstille.

Forslaget som ligger på andreplass handler også om fri og gratis programvare. Mange av brukerne ønsker at OpenOffice.org installeres i tillegg til Microsoft Works eller Office. Det nevnes også at brukerne bør kunne velge å få installert en rekke andre og velkjente alternativer til Microsoft-programvare, inkludert Firefox, Thunderbird, Gaim og VLC. Felles for alle disse, er fri tilgjengelighet og åpen kildekode. I tillegg mener mange, som har stemt på det sjuende mest populære forslaget på listen, at Firefox bør gjøres til standard nettleser på Dell-PCer.

Det tredje og det femte forslaget på listen forteller at mange brukere ikke ønsker å få all den tilleggsprogramvaren Dell installerer i tillegg til Windows. Dette er programvare fra blant annet AOL, Earthlink og Google som Dell trolig får betalt for å installere, men som mange brukere tydeligvis misliker. De ønsker en ren Windows-installasjon, eventuelt med Office, men ikke noe annet.

    Les også:

De fjerde mest populære forslaget etterlyser en Linux-basert bærbar PC som helt stabil og hvor alt virker.

Det sjette mest populære forslaget kommer fra folk som allerede eier en retail-utgave av Windows, og som ikke ønsker å kjøpe en ny lisens bare fordi de erstatter den gamle PC-en. De ber Dell levere PC-er helt uten operativsystem også til privatkunder.

Til sammen har det hittil kommet inn over 730 forslag.

Til toppen