RESULTATERFINANS

Dell legger frem nye katastrofe-tall

Dell sliter om dagen og la i går frem svake tall. I tillegg varsler selskapet om regnskapsrot, kanskje med opsjoner.

18. aug. 2006 - 08:10

Dell var PC-bransjens mirakelselskap i veldig mange år og hadde en uavbrutt rekke med tall som viste salg og resultater som løftet seg raskere enn resten av markedet.

Men siden siste kvartal i fjor, har plutselig Dell-bulldoseren begynt å fuske. Og selskapet som til daglig nå ledes av Kevin Rollins, har langt fra fått tilbake kontrollen.

I går la selskapet frem kvartalstall som dog viser at salget øker, men resultatet er halvert siden samme kvartal i fjor. Etter kvartalet som endte 31. juli satt Dell i fjor igjen med 1,02 milliarder dollar. I går la Dell frem et resultat på 502 millioner dollar.

Salget av PCer og servere løftet seg 5 prosent fra i fjor, opp til 14,09 milliarder dollar.

Bakgrunnen for fallet er ikke batteriproblemene som dukket opp tidligere denne uken.

Til sammenligning la Dells erkerival HP i går frem nye rekordtall. Og det er trolig ikke noen avansert forklaring bak problemene til Dell. Selskapet har kastet seg inn i en priskring med blant annet HP og ofret overskudd for å beholde salget, påpeker amerikanske analytikere. HP spiser blant annet markedsandeler på bærbare maskiner til forbrukermarkedet.

    Les også:

I tillegg offentliggjorde Dell at kredittilsynet nå stiller spørsmål rundt punkter i regnskapene til Dell. Akkurat hva det er vil ikke Dell fortelle, men selskapet vil ikke avkrefte spekulasjoner om mulig triksing med opsjonsdatoer.

Ledelsen i en rekke amerikanske selskaper er tiltalt eller mistenkt for å ha justert datoen for tildeling av aksjeopsjoner. Gevinsten har derfor blitt ulovlig høy når lederne har kunnet selge aksjene i etterkant.

Apple er et av de mest profilerte selskapene som nå etterforskes for mulig triksing.

Dell forteller nå at de har oppdaget informasjon som skaper mulige "issues", situasjoner i siste finansår. Dell-sjef Kevin Rollin vil ikke i går si noe mer, men mener at problemene er store.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.