Dell med kraftige hjemme-PCer til 10.000

Dell satser for å sparke i gang hjemme-PC-salget igjen etter 10.000-kroners-sjokket.

Dell satser for å sparke i gang hjemme-PC-salget igjen etter 10.000-kroners-sjokket.

Hjemme-PC-salget måtte legges på is da forslaget til statsbudsjett ble lagt frem av den borgerlige regjeringen. Det ble foreslått en skattefri grense på 10 000 kroner for hjemme-PC, og avtalene som hittil er solgt har vært langt dyrere.

Dette bråstoppet salget av hjemme-PCer, forteller flere selskaper i bransjen, blant annet HP. Hjemme-PC-salget utgjør en signifikant andel av salget til de store leverandørene og endringene vil dermed ramme dem hardt - med mindre man klarer å komme med kreative løsninger.

    Les også:

Den nye regjeringen opprettholder grensen og dermed måtte hjemme-PC-pakkene endres før de kunne kjøre videre. Men nå er blant andre Dell klare til å vise hva de kan levere for 10 000 kroner.

Flere i bransjen kjempet hardt mot endringen, og kampanjesiden reddhjemmepc.no gikk hardt ut i sin argumentasjon.

– For 10 000 kroner får du en billig PC som ikke kan utføre noen oppgaver, står det fremdeles på denne nettsiden.

Dell har naturligvis en litt annen presentasjon av sine PC-er til 10 000 kroner.

– Den nyeste teknologien og en fantastisk underholdningsløsning til en god pris, er Dells beskrivelse av sin første pakke, en stasjonær Dimesion 5150.

Maskinen er utstyrt med 3,0 GHz Intel Pentium-prosessor, 1024 MB dual channel DDR2-minne, 250 GB harddisk, 256 MB ATI Radeon X600-grafikkort, eksterne høyttalere, 19 tommers flatskjerm og tre års på stedet service alle dager mellom 8 og 22.

Dell har tydeligvis satset på å kunne friste kundene med skikkelig maskinvare, og heller ofre andre tillegg, for dette er ingen minimumsløsning.

Det samme gjelder for de bærbare hjemme-PC-ene. Begge pakkene har de dyre Pentium M-prosessorene, som blant annet gir lengre batterilevetid og kan redusere støy i forhold til de billigere CelEron-prossessorene. Hastigheten er på 1,73 GHz.

De bærbare maskinene har også 1024 MB minne, 80 GB harddisk, 8x DVD-brennere, WLAN og full support i tre år. De bærbare kommer med to skjermstørrelser, der den minste veier 2,5 kilo og har 14,1 tommers WXGA skjerm med 1280x800 punkters oppløsning.

Dell skryter også ganske hemningsløst av hva denne maskinen takler, og kaller den for «den definitive underholdnings- og eieropplevelsen i tynt og lett format», og at den «tilbyr mobilitet uten å ofre funksjonalitet for ytelse og underholdning.»

Men Dells pakke tyder også på at det ikke går an å få både i pose og sekk til under 10 000 kroner. De har ikke skriver eller skanner med i pakken. Bredbånd kan etter den nye oprdningen heller ikke følge med.

Programvaren i Dells pakke består dessuten av billigversjoner, med Windows XP home i bunn og Microsoft Works istedenfor Office, samt programvare for CD- og DVD-brenning, og Microsoft Paint.

Det ser ikke ut til å være sikkerhetsprogramvare med i pakken. Det går riktignok an å skaffe seg gratisversjoner, slik som AVG Anti-virus og Zone Alarm-brannmur, men mange ville nok foretrukket at sikkerhetsprogrammer fulgte med ferdig installert.

Dell skriver i en pressemelding at de er tilhengere av en høyere beløpsgrense, og vil jobbe for dette gjennom IKT-Norge. Den nye grensen begrenser blant annet mulighetene for programvare, skriver Dell. De ønsker også å få tilbake muligheten for skattefordel på bredbånd.

Samtidig ser Dell fordeler med at mengden tilleggsutstyr som selges over ordningen reduseres.

Dette gjør Dell i stand til å levere alt fra sine fabrikker, og levere direkte til sluttbruker, uten stans på veien. Resultatet er lavere kostnader og mer enn halvering av leveringstiden på hjemme-PC-prosjektene.

Bedriftene som benytter seg av ordningen vil også oppleve forenklinger i administrasjonen, blant annet fordi alle pakkene nå koster det samme. 280 kroner i måneden trekk fra bruttolønnen i tre år gir en totalpris på 10 080 kroner.

Hvis man skal ha full pakke for under 10 000, må man gå for en litt enklere løsning, slik som den dinside.no har satt sammen. Norsk Data Senter har satt sammen en pakke som blant annet inkluderer skriver.

Dell satser altså på å selge relativt kraftige versjoner av sine kjerneprodukter, fremfor å få med alt utstyret i nedskalerte versjoner. Nå spørs det om andre vil følge opp med mer komplette pakker bestående av billigere deler, eller om det enkleste er det beste innen de nye rammene for hjemme-PC.

Til toppen