Dell mister fart

Har Dell bare snublet eller har PC-kometen endelig nådd taket? 38 prosent vekst er hyggelig, men Dell har pleid å vokse 50 prosent i året.

Har Dell bare snublet eller har PC-kometen endelig nådd taket? 38 prosent vekst er hyggelig, men Dell har pleid å vokse 50 prosent i året.

Fjerdekvartalstallene Dell la frem i går viser at PC-kometen har møtt brattere terreng. Selskapet, som har snudd opp ned på databransjen med sin direktesalgsmodell, har pleid å kunne skilte med 50 prosent vekst fra kvartalet året før. Men i fjerde kvartal er veksten nede i 38 prosent sammenliknet med fjerde kvartal i 1997.

I Europa steg salget med 40 prosent, mot 65 prosent i tredje kvartal, men Dell Norge holder marsjfarten: - I Norge omsatte vi for 700 millioner kroner i 1988, en vekst på 70 prosent fra 1997, sier Eirik Lunde, administrerende direktør i Dell Norge til digi.no. Dell Norge offentliggjør ikke fortjeneste, men Lunde kan fortelle at den ikke avviker fra de internasjonale tallene.

- Det blir stadig tøffere å vokse med 50 prosent i året etter hvert som man blir større, er Lundes kommentar til Dells reduserte vekst.

Sjefen hans er imidlertid ikke helt enig.

- Vi har ikke vært så aggressive som vi burde ha vært og har mistet et par store ordre, sa Michael Dell på resultatfremleggelsen, melder amerikanske nyhetsmedier.

Dell omsatte PC-er for hele 44 milliarder kroner i fjerde kvartal, som ble avsluttet i 31. januar. Dette gjør selskapet verdens nest eller tredje største PC-leverandør. I 1998 omsatte selskapet totalt for nesten 130 milliard kroner.

Spørsmålene amerikanske analytikere nå stiller seg er om dette bare er en korsiktig svingning, om Dell har møtt taket med sitt direktesalg, eller hvorvidt hele PC-bransjen er i ferd med å bremse ned. Noen frykter at Dell er i ferd med å miste fordelen med direktesalg etter hvert som deres suksess har presset konkurrenter som IBM og Compaq til å slanke sine lagre og begynne med direktesalg. Dell varsler derfor at selskapet trolig vil kaste seg inn i billig-markedet for PC-er med en prislapp på under 1000 dollar. Dell har hittil holdt seg i den dyrere og mer avanserte enden av markedet.

Dell advarte nylig om lavere vekst på en analytiker-konferanse. Sammen med advarsler fra to meglerhus har forhåndsvarselet sendt aksjekursen ned fra 108 dollar til 88 dollar i går.

Til toppen