Dell Norge kom Intel i forkjøpet

Onsdag morgen kunngjorde Dell Norge en bærbar PC med en 3,06 GHz Pentium 4 M. Intels offisielle melding om den samme prosessoren kom først onsdag ettermiddag.

Onsdag morgen kunngjorde Dell Norge en bærbar PC med en 3,06 GHz Pentium 4 M. Intels offisielle melding om den samme prosessoren kom først onsdag ettermiddag.

Om Dell Computer i Norge gjorde en brøler, eller om det hele var planlagt, vites ikke*. Men det er noe uvanlig at PC-produsenter lanserer produkter basert på Intel-prosessorer før prosessoren er blitt offentliggjort. Spesielt når det ser ut til å være kun i Norge det har skjedd.

Nå var ikke Dell så mange timene tidligere ute enn Intel, men nok til å skape en smule forvirring, spesielt siden Dells oppnevnte kontaktperson for denne saken ikke var tilgjengelig i går.

    Les også:

Prosessorene det er snakk om, er Mobile Pentium 4-utgaver med busshastighet på 533 MHz. Prosessorenes klokkehastighet er henholdsvis 3,06 GHz, 2,8 GHz, 2,66 GHz og 2,4 GHz. I batterimodus kjøres alle med klokkehastighet på 1,6 GHz.

Inntil i dag var en versjon med 2,6 GHz klokkehastighet og 400 MHz busshastighet den raskeste mobile Pentium 4-prosessoren til Intel. Denne er fortsatt tilgjengelig.

Verdt å merke seg er det at de nye prosessorene fra Intel bruker langt mer strøm enn forgjengerne. Det er liten tvil om at den økte busshastigheten er årsaken. Mens 2,6 GHz-utgaven med 400 MHz busshastighet har et effektforbruk på under 2 watt, er det tilsvarende tallet for utgaven med 533 MHz buss lavere enn 4,5 watt. Slikt får betydning for batteritiden.

Det er også verdt å merke seg at mens prisen for de nye prosessorene i store kvanta ligger på henholdsvis 417 dollar, 278 dollar, 218 dollar og 186 dollar, koster den eldre 2,6 GHz-utgaven nå 562 dollar.

Samtidig med lanseringen av de nye prosessorene, annonserte Intel også to nye brikkesett som kan benyttes sammen med prosessorene, Intel 852PM og 852GME.

Brikkesettene støtter opptil 2 GB med DDR 333/266-minne. 852GME tilbyr i tillegg Intels Extreme Graphics 2-teknologi, som ifølge selskapet skal tilby realtistisk 3D-grafikk med skarpe bilder.

I kvanta på 1000 enheter er prisen for 852PM og 852GME henholdsvis 35 dollar og 45 dollar.

* Produktsjef Hans Chr. Seime ved Dell Computer AS, forteller fredag til digi.no det hele var avklart med Intel

Til toppen