BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dell og IBM er positive til ARM-servere

Men Intel nærmest fnyser av konkurransen fra det britiske selskapet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. mai 2010 - 13:24

Prosessorselskapet ARM har begynt å rette blikket mot servermarkedet, mens partneren Marvell skal komme med ARM-baserte Armada-prosessorer som er tilpasset bruk i servere i løpet av året. Det dreier seg om systembrikker med opptil fire kjerner, klokkehastighet på mellom 1 og 2 GHz og et maksimalt effektbehov på mellom 0,7 og 1 watt.

Ifølge EE Times er slike serversystemer nå under utprøving hos ledende serverleverandører. Dell er blant disse, men også IBM virker interessert.

I løpet av sommeren skal Dell teste en servertilpasset, flerkjerntet ARM Cortex A9-basert brikke fra Marvell. Tidligere har selskapet kjørt tester av en LAMP-server (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python) med en ARM A8-basert systembrikke.

IBM er ikke like åpne om sine planer omkring, men Bernie Meyerson, innovasjonssjef i IBM, sier til EE Times at selskapet allerede har levert hundretusener av ARM-baserte produkter allerede. Men da dreier det seg om andre produkter enn servere.

- Vi er på vei fra en æra med universalsprosessorer til applikasjonsspesifikke prosessorer, og vi vil nå fra universalsdatamaskiner til applikasjonsspesifikke servere, sier Meyerson.

I en relatert sak gjengir EE Times et svar fra Paul Otellini, toppsjef i Intel, på et spørsmål om hans syn på at ARM er i ferd med å bevege seg inn på de prosessormarkedene der Intel er sterkest.

- Alle arkitekturer lever under de samme fysikklovene. Det er ikke noe unikt ved våre eller deres. Og når alt kommer til alt er det kvaliteten til arkitekturen og kvaliteten til implementeringen i silisium det dreier seg om, sa Otellini.

Han mener dessuten at ARM ikke er i stand til å oppnå skikkelige marginer fordi selskapet ikke produserer brikkene selv, men i stedet lisensierer ut teknologien til en rekke partnere.

- Vi får betalt for både våre åndsverk og for vår silisium, sa Otillini.

Det er ingen tvil om at ARM er en lilleputt sammenlignet med Intel når det gjelder omsetning, men ARM-teknologiene har en svært dominerende posisjon i blant annet mobilmarkedet, hvor det selges milliarder av ARM-basert prosessorer hvert år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.