UTVIKLING

Dell prøver på nytt med Linux-pc

Denne gangen spesielt tilpasset utviklere.

Dells XPS 13 Ultrabook skal komme i salg med en versjon av Ubuntu 12.04LTS spesielt tilpasset utviklere.
Dells XPS 13 Ultrabook skal komme i salg med en versjon av Ubuntu 12.04LTS spesielt tilpasset utviklere. Bilde: Dell / NASA Images
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. juli 2012 - 13:26

Dell er blant de store pc-leverandørene som har vært mest åpne for å levere pc-er med Linux-basert operativsystem. Men salget har ikke vært spesielt bra. Om dette skyldes manglende etterspørsel, manglende etterspørsel eller manglende tilgjengelighet, kan nok diskuteres. Selskapet oppgir selv at det hele feilet den gang fordi selskapet bommet på målgruppen – amerikanske forbrukere.

Nå skal selskapet gjøre et nytt forsøk, men denne gangen rettes innsatsen mot en helt spesifikk gruppe mennesker – nemlig utviklere.

Det hele startet i mai med det som blir kalt for Project Sputnik, som noen Dell-ansatte – inkludert Barton George – tok initiativ til og fikk støtte fra via et internt innovasjonsfond.

Project Sputnik tar utgangspunkt i Dell XPS 13 Ultrabook og Ubuntu 12.04LTS. Mye av jobben handler om å skrelle bort alt som oppfattes som unødvendig i Ubuntu, for så å legge til funksjonalitet som utviklere ønsker seg. I tillegg er utvikling av full maskinvarestøtte sentral i prosjektet, hvor Ubuntu-sponsor Canonical er betydelig involvert. I tillegg er selvfølgelig potensielle kunder invitert til å komme med tilbakemeldinger og forslag. Allerede kan Dell fortelle at responsen har vært overveldende.

En introduksjon til prosjektet finnes her.

Nå er det ikke slik at alle utviklere ønsker det samme. Så en del av pakken er å utvikle ulike profiler som utviklere kan velge mellom og laste ned. De første profilene vil være for Ruby, Android og JavaScript.

Det loves også en komplett klient-til-nettsky-løsning, hvor programvare som følger med systemet vil gjør det mulig for utviklerne å lage mikronettskyer på maskinen, noe som skal gjøre det enklere både å teste hvordan programvaren som utvikles fungerer med nettskyløsninger, men også for å flytte dette miljøet sømløst over i en virkelig nettsky.

Project Sputnik har foregått relativt åpent. Interesserte har kunne følge prosjektet via denne websiden, og testinstallasjoner av den spesielle Ubuntu-distribusjonen er tilgjengelig for nedlasting til personer som allerede har en Dell XPS 13 Ultrabook.

Denne uken gjorde Dell det klart at Project Sputnik ikke bare vil vare i de seks månedene som først var planlagt, men at det faktisk vil ende opp som en offisiell utviklerlaptop som skal komme i salg til høsten med den spesielle utgaven av Ubuntu 12.04LTS forhåndsinstallert.

Dessverre satser Dell fortsatt ikke på å tilbyr Linux-maskiner i alle land, men oppgir at pc-en bare vil gjøres tilgjengelig i «utvalgte geografier» til høsten.

Responsen på det hele kan ifølge Dell føre til at selskapet utvider prosjekt på mange måter, både til andre pc-modeller, andre Linux-distribusjoner og til og med andre operativsystemer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.