Dell provoserte Putin i Davos

Et tilbud fra den amerikanske pc-magnaten ble ikke tatt vel imot.

Dell provoserte Putin i Davos

Et tilbud fra den amerikanske pc-magnaten ble ikke tatt vel imot.

Et opptrinn i på World Economic Forum i Davos i går mellom den amerikanske pc-magnaten Michael Dell og Russlands statsminister Vladimir Putin vakte betydelig oppsikt, og går nå en seiersgang verden over som Youtube-video: Putin answers questions at Davos.

Dell fikk stille det første spørsmålet etter et 40 minutters foredrag fra Putin. Før han formulerte sitt spørsmål, formulerte Dell denne provoserende bemerkningen:

– Herr statsminister, du snakket om faren ved overdreven innblanding fra myndighetene. Jeg ble virkelig slått og overrasket over den kommentaren. For seks måneder siden ville jeg aldri ha forestilt en slik kommentar fra deg. Jeg må si meg helt enig med deg på dette punktet.

I selve spørsmålet pekte Dell på at Russland har gjort store framskritt innen offentlig IT, for eksempel gjennom offentlige nettjenester og utbygging av bredbånd. Så sa han at med den kompetansen Russland besitter, er det rom for å utnytte IT-sektoren mer effektivt.

– Hvordan kan vi som IT-sektor hjelpe dere til å utvide økonomien mens dere legger krisen bak dere, og hjelpe dere til å utnytte den store vitenskapelige kompetansen dere besitter?

Spørsmålet utløste denne tiraden fra Putin:

– Vi trenger ikke hjelp. Vi er ikke invalide. Vi har ikke begrenset kapasitet. De som skal hjelpes, er dem med begrenset kapasitet.

Putin fastslo at Russland har krav på være en likeverdig partner for USA og for land i Europa og Asia.

– Hver russisk skole, uansett hvor den er i landet, har datarom og internettilgang. Ingen i Russland tviler på Internettets verdi som kilde til informasjon og middel til å utveksle synspunkter. Vi har et føderalt utbyggingsprogram, kalt IT Russland. Vi vil videreføre det programmet med partnere. Vi vil med stor glede ta imot investeringer i denne sektoren. Og vi vil fortsette å utvikle våre egne produkter og presentere dem i markedet.

Dell innledet sitt spørsmål med en provokasjon, og Putin lot seg såre.
Dell innledet sitt spørsmål med en provokasjon, og Putin lot seg såre.

Putin pekte også på den kraftige utbyggingen av mobiltelefoni i Russland.

– Vi vil finne flere tilsvarende områder. Vi driver ikke bare med maskinvare, men framfor alt med programvare. Vi er tradisjonelt sterke i matematikk i Russland. Våre programmerere er blant verdens beste. Ingen her vil tvile på det, selv ikke våre indiske kolleger.

På det Nokia Siemens Networks-sponsede «Connectivity Scorecard» som ble publisert i går, er Russland plassert i kategorien «ressurs- og effektivitetsdrevne økonomier» sammen med land som Malaysia, Botswana, Kina, India, Kenya og Bangladesh, mens de fleste av landene Putin siktet til da han snakket om partnere er i gruppen «innovasjonsdrevne økonomier». Definisjonene og fordelingen er gitt av IMF, Det internasjonale pengefondet.

I sin gruppe oppnådde Russland 5,37 poeng, langt bak kategoriens ledere Malaysia, Tyrkia og Chile, men samtidig godt foran asiatiske land som Kina og India.

    Les også:

Til toppen