Dell samarbeider med Cray om superklynger

Dell og Cray har inngått et markedssamarbeid om leveranser av høyytelsesklynger under Linux.

Superdataleverandøren Cray har hatt en broket historie siden selskapet ble overtatt av SGI i 1996. I mars 2000 ble Cray Research solgt til en annen supermaskinleverandør, Tera, og det forente selskapet tok navnet Cray. Det har etablert seg som ledende innen både vektorprosessering og massiv parallellprosessering, og har varslet en ny maskin over sommeren, SV2, som skal kombinere det beste fra begge verdener.

Imens ønsker Cray å trekke mer markedsverdi av sin kompetanse. Dell på sin side ser hvordan markedet for høyytelsesklynger øker, men har bare maskinvare å tilby - ikke kunnskap.

De to har følgelig inngått en avtale der hovedtrekkene ser ut til å være at Dell skal markedsføre Linux-baserte klynger av Intel-servere overfor sine kunder. Så lenge disse greier å sette opp klyngene på egen hånd, forholder de seg utelukkende til Dell. Men straks de krever oppfølging og support, overtas de av Cray, som på sin side forplikter seg til å bygge alle sine Linux-klynger med Dells PowerEdge-servere.

En viktig del av avtalen, ifølge Computer Business Review, skal være at Cray får tilgang til Dells kunnskap om Intels teknologiutvikling.

Klyngene fra Dell/Cray skal kjøres under Red Hat 7.2, med ekstra program- og maskinvare fra Myricom og Quadrics. Det presiseres at Dell/Cray-klyngene vil få en ytelse som går langt forbi det som er mulig med for eksempel Beowulf-type løsninger.

Til toppen