Dell skyter fart i servermarkedet

Gartners globale tall viser det samme som IDCs tall for Europa: Dell kommer som en rakett.

Dell skyter fart i servermarkedet

Gartner har publisert sine anslag over utviklingen på det globale servermarkedet i annet kvartal 2007. Samtidig har IDC publisert sine tall for servermarkedet i EMEA (Europa, Midtøsten og Afrika) for samme kvartal.

Ifølge Gartners tall for det globale servermarkedet økte den samlede omsetningen med 5,1 prosent til 13 milliarder dollar. Alle de fire store leverandørene – IBM, HP, Sun og Dell – økte mer enn markedet. Fujitsu, med Fujitsu Siemens, opplevde en nedgang på 4,9 prosent. De mindre merkene falt med 14,7 prosent, og er nå nede i en markedsandel på 12,5 prosent.

Av de fire store økte IBM minst, knapt mer enn markedet med 6,5 prosent, til 3,87 milliarder dollar. De rakk så vidt å holde unna for den kraftige veksten til HP, som økte med 9,2 prosent til 3,7 milliarder dollar.

Det er et langt sprang ned fra andre til tredje plass, der Sun forsvarte seg med en vekst på 7,9 prosent til 1,75 milliarder dollar.

Men Dell kommer som et skudd. Økningen fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år er på hele 19,6 prosent, til 1,56 milliarder dollar. Avstanden opp til Sun er redusert fra 320 millioner dollar til godt under 100 millioner.

IDCs tall for EMEA tyder på at Europa ligger i forkant av den globale utviklingen, fordi den globale trenden ser ut til å vise seg skarpere.

Markedet vokste med 6 prosent til 4,1 milliarder dollar. HP forsterket sin ledende posisjon gjennom en vekst på 11 prosent til 1,4 milliarder dollar, mens IBM på andre plass vokste mindre enn markedet: 5 prosent til 1,2 milliarder dollar.

I fjor hadde Sun en svært solid tredje plass, med nesten dobbelt så stor omsetning som Dell. Men Sun står nå praktisk talt stille, mens Dell øker med 21 prosent til 363 millioner dollar. Avstanden i markedsandel mellom de to er redusert fra 7 til 6 prosentpoeng.

Fujitsu Siemens vokser med 4 prosent og beholder en markedsandel på rundt 7 prosent. Det er med andre ord Fujitsu som trekker ned på det globale markedet.

Gartners kommentar er at servermarkedet preges av at x86-markedet opplever den største veksten.

Risc- og Itanium-servere, der hovedaktørene er HP, IBM og Sun, opplevde 1,5 prosent lavere omsetning i andre kvartal i år enn i samme kvartal i fjor.

IBMs stormaskiner (System z) økte med 5 prosent. Selskapets Unix-servere (System p) økte med 7 prosent, mens x86-serverne økte med 16 prosent. Bare den proprietære plattformen System i falt, med 14 prosent.

Innen bladserver økte det globale volumet med så vidt under 14 prosent, ifølge Gartner. HP er størst, i år som i fjor, med en volumøkning på hele 73 prosent.

Ifølge IDC utgjør x86-servere for første gang mer enn 50 prosent av servermarkedet i EMEA, målt i omsetning, med en vekst på 16 prosent fra andre kvartal i fjor.

Selv om mange venter på Longhorn, økte Windows-servere med 14 prosent, mens Linux-servere økte med 34 prosent. Tallene for første kvartal viste derimot at Windows økte raskere enn Linux.

Gartners EMEA-tall er noenlunde sammenfallende med IDCs.

Her er tall fra begge analyseselskapene:

    Les også:

Les mer om: