Dell sliter med leveranseproblemer

Kunder som bestiller bærbare PC-er eller skjermer, risikerer å vente lenge på leveransen.

Dell sliter med leveranseproblemer

PC-bransjen sliter med å klare å levere nok skjermer. Det fører til forsinkelser, og det merkes først hos PC-leverandøren Dell.

- Dette er et industri-problem, men fordi vi ikke sitter med lager merker vi det først, sier Hans Christian Seime, markedssjef i Dell Norge, til digi.no.

Ifølge Financial Times er problemet størst på Dells bærbare modell XPS M1330.

- Akkurat den modellen som har vært så veldig populær, har i dag en lead time til oktober, sier Seime til digi.no.

Dette skal imidlertid være ekstremeksempelet. andre produkter skal kunne leveres før det, selv om leveranseproblemet også går utover skjermer til stasjonære PC-er.

- I hovedsak dreier det seg om 19-tommere, sier Seime.

Årsakene er litt sammensatte, men mye skyldes en endring i hva slags skjermformater som markedet etterspør. Det har fått underleverandørene av skjermer til å gjøre

- Alle LCD-produsentene går vekk fra 4:3-formatet og over til et widescreen-produkt, sier Seime.

Dette gjør at fabrikkene må gjøre endringer på sine produksjonslinjer, og det reduserer kapasiteten mens det pågår. I tillegg har det vært en veldig høy etterspørsel etter bærbare PC-er, der skjermer i forskjellige formater inngår som en del av produktet.

Problemet er i utgangspunktet ikke spesifikt for Dell, men de blir rammet ekstra tidlig fordi de ikke setter sammen maskiner før kunden har bestilt de. Dermed må deres kunder vente litt lengre før de kan få varene de har bestilt.

- Mellom syv og ti arbeidsdager er den normale leveringssituasjonen, sier Seime.

Markedssjefen kan ikke gi noen generelle estimater for når kundene kan forvente å få produktene de har bestilt. Han oppfordrer isteden kunder som lurer på hvor lang leveringstiden er, til å ta direkte kontakt med Dell. De har investert mye tid for å klare å oppgi nøyaktige leveransetidspunkter for de forskjellige produktene.

- Man får en ordrebekreftelse og den skal være akkurat, sier Seime.

Bærbare maskiner står for 27 prosent av Dells omsetning på verdensbasis, og hvis problemet vedvarer vil det kunne gi store utfordringer for Dell. Isåfall vil det også skape problemer for de andre aktørene, etterhvert som deres lagre tømmes.

Seime tror imidlertid ikke at det vil være et problem som varer helt frem til det viktige julesalget.

- Jeg tror nok at dette problemet vil vare ut tredje kvartal, sier Seime.