AVTALER & KONTRAKTER

Dell snuser på EMC, eller er det VMware de vil overta?

Dette kan bli tidenes største oppkjøp av et IT-selskap.

Dell selger nå egne lagringsprodukter, men som bildet viser har de tidligere også samarbeidet med EMC og videresolgt deres produkter. Nå er EMC i spill, og Dell skal være aktuell kjøper.
Dell selger nå egne lagringsprodukter, men som bildet viser har de tidligere også samarbeidet med EMC og videresolgt deres produkter. Nå er EMC i spill, og Dell skal være aktuell kjøper. Bilde: Kim_Wyatt
9. okt. 2015 - 09:44

Dell skal være i forhandlinger om å kjøpe opp EMC, verdens største leverandør av lagringssystemer med en markedsverdi på rundt 52 milliarder dollar.

Det er Wall Street Journal på onsdag, samt nyhetsbyråene Reuters og Bloomberg på torsdag, som alle melder dette uavhengig av hverandre.

Dersom enighet oppnås kan dette bli det største oppkjøpet av et IT-selskap noensinne, men det avhenger av hvorvidt EMC blir solgt stykkevis eller fullstendig.

EMC eier 81 prosent av virtualiseringsspesialisten VMware, og de kontrollerer 97 prosent av stemmerettene. VMware alene har en markedsverdi på 32,6 milliarder dollar.

Eierandelen utgjør følgelig omtrent halvparten av børsverdien til EMC, etter at ukens oppkjøpsrykter har sendt EMC-aksjen kraftig oppover, mens VMware faller i børsverdi.

Aksjonærpress

Spekulasjoner om en oppstykking eller et salg av EMC har sirkulert i over ett år. Også Hewlett-Packard skal ha forhandlet om en overtakelse, men diskusjonene endte fruktløse og ble avsluttet før HP kunngjorde sin egen fisjon i fjor høst, ifølge Wall Street Journal.

Noe av årsaken til at EMC er spill skyldes laber omsetningsvekst (egentlig stillstand), samt et press fra hedgefondet Elliott Management Corp. om å spinne VMware ut av virksomheten.

Aktivistfondet kjøpte en andel på rundt 2 prosent av selskapet for 1 milliard dollar i fjor sommer, med en klar plan om å dele opp selskapet.

Michael Dell har økt budet på livsverket til rett i underkant av 150 milliarder kroner. Men det er fremdeles ikke sikkert at han får kjøpt ut de andre aksjonærene fra PC-produsenten han har bygget opp.
Michael Dell lyktes i 2013 med å kjøpe ut livsverket fra børs for rundt 25 milliarder dollar. Dersom Dell nå overtar EMC som er dobbelt så store har selskapet utvilsomt rykket opp en divisjon. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press
Tilbake i januar inngikk Elliott en avtale, der de fikk munnkurv om fisjonsønskene i bytte mot to styremedlemmer i EMC. Den avtalen løp ut forrige måned, men siden har aktivistfondet forholdt seg tause, skriver Wall Street Journal.

EMC har også offentlig erkjent at de er nødt til å foreta grep for å øke aksjonærenes verdier. De må også finne en arvtaker til toppsjef Joe Tucci (67), som etter planen skulle gå av med pensjon i februar i år.

Dell kan rykke opp en divisjon

Dell er en interessant potensiell kjøper, som selv er verdt bare om lag halvparten av EMC. Dell ble kjøpt opp privat og tatt av børs for to år siden for 24,9 milliarder dollar, av gründeren Michael Dell i samspill med pengefondet Silver Lake.

- En avtale kan bli oppnådd innen en uke, men det kan også være at det ikke blir noen enighet, sier en ikke navngitt kilde til Wall Street Journal.

Tidsmessig er vi ganske nærme Dell sin store Dell World-konferanse i Austin, Texas, som går av stabelen om mindre enn to uker. Der skal de lansere en rekke nyheter knyttet til skyløsninger, såkalte hyperskalerbare serverløsninger og – innen lagring.

Arrangementet som i fjor trakk 6.000 deltakere høres ut som et passende arena for en kunngjøring knyttet til oppkjøp også.

I første halvår omsatte EMC for 11,6 milliarder dollar. Litt over halvparten fra produktsalg, resten tilhørende tjenester. Nettoresultat etter skatt endte med 72 millioner dollar i underskudd, likt som i samme periode året før.

Foruten kjernevirksomheten lagringssystemer, utvikler EMC også løsninger for informasjonsforvaltning. I tillegg til nevnte VMware (virtualisering) har de også datterselskapene RSA Information Security (IT-sikkerhet) og Pivotal – som utvikler platform-as-a-service skyløsinger.

Ved utgangen av forrige kvartal hadde EMC 14,8 milliarder dollar i kontantbeholdning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.