RESULTATERFINANS

Dell stagnerer - kursen opp

Billig-PC-produsenten Dell la i går fram et resultat som ventet etter at selskapet i slutten av januar varslet noe svakere tall som følge av Taiwan-jordskjelvet. Resultatet for fjerde kvartal ble omtrent på samme nivå som i tilsvarende periode året før, men omsetningsveksten er fremdeles formidabel.

Øystein Kvistad
11. feb. 2000 - 11:40

Dell har vokst med rakettfart siden 1993, men nå begynner det å bli vanskeligere å holde veksttakten. År 2000-problemet og Taiwan-jordskjelvet i fjerde kvartal skapte problemer for Michael Dell, som i slutten av januar varslet svakere tall enn forventet.

I går kom bekreftelsen.

Texas-selskapet tjente 436 millioner dollar, eller 16 cents per aksje, i fjerde fiskalkvartal, mot 425 millioner dollar, eller 15 cents per aksje, i samme periode året før.

Omsetningen er imidlertid fremdeles på over 30 prosent.

Salget økte med formidable 31 prosent til 6,8 milliarder dollar - opp fra 5,17 milliarder i perioden året før. Dell ligger dermed på det nivået de har sagt de vil ligge: Fra 1999 til 2000 vil salget vokse med 30 prosent, ikke 38 og 48 prosent som i tidligere år hvor Dell hadde rakettvekst.

Det er ikke primært lavere marginer, men et fall i salget som altså er hovedårsaken til det reduserte resultatet. Dell forklarer nedgangen i fjerde kvartal med at mange kunder stoppet innkjøpene av nytt IT-utstyr foran nyttårsaften, selv om PC-leverandører som IBM og Compaq ikke har nevnt slike problemer da de la frem sine fjerdekvartals-tall.

IDC la dessuten fram tall i går som viste at dette ikke er et generelt bransjeproblem.

Dell har også slitt med manglende leveranse av en rekke typer komponenter på grunn av jordskjelvet på Taiwan og tekniske problemer hos Intel og Rambus.

Tross resultat-stagnasjonen steg Dell-aksjen med over tre dollar, nærmere bestemt 9,1 prosent til kurs 38,7969 dollar på Nasdaq-børsen torsdag.

Michael S. Dell sier selskapet fortsatt vil føle år 2000-problemet på kroppen i form av redusert salg til profesjonelle brukere.

- Jeg regner med dette vil fortsette i hvert fall ut februar, men ikke så mye utover det, sier Michael Dell, som legger til at forsinkede leveranser av minnebrikker fra Rambus fortsatt vil skade Dells omsetning på høyytelses-servere og -PC'er. Dette er det markedet Dell har de beste marginene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.