Dell sukret budet

Dramaet om PC-giganten ikke over.

Dell sukret budet
Michael Dell har økt budet på livsverket til rett i underkant av 150 milliarder kroner. Men det er fremdeles ikke sikkert at han får kjøpt ut de andre aksjonærene fra PC-produsenten han har bygget opp. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Michael Dell forsøker å ta full kontroll over livsverket sitt, Dell Inc. Sammen med sin finansielle partner, kapitalfondet Silver Lake, har han brukt det siste halve året på å forsøke å kjøpe ut med-aksjonærene.

Men interessen for å selge Dell til Dell har vært lunken, ettersom flere ønsket en høyere pris. Samtidig har den kjente spekulanten og aktivist-investoren Carl Icahn kastet seg inn i kampen.

Fredag ble det klart at Dell vant en viktig delseier. Ved å love aksjonærene et spesialutbytte på 13 cent per aksje har Dell fått gjennom stemmeregler som gjør det langt mer sannsynlig at han får gjennom oppkjøpet. Tidligere var det nemlig slik at alle avstående stemmer ville bli telt som en negativ stemme til oppkjøpet.

Tidligere har Dell også blitt tvunget til å oppjustere budet, som nå er på 24,9 milliarder dollar eller rett i underkant av 150 milliarder kroner.

Den kjente og beryktede investoren Carl Icahn (bildet) går rettens vei for å stoppe Michael Dells oppkjøp.
Den kjente og beryktede investoren Carl Icahn (bildet) går rettens vei for å stoppe Michael Dells oppkjøp. Bilde: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Men problemene til Michael Dell er ikke over av den grunn. Investoren Carl Icahn, som ønsker å splitte opp selskapet for å frigjøre maksimalt av aksjonærverdier, gikk forrige uke til retten i Delaware hvor han krever at stemmeretts-endringene ikke blir stående. Han vil ha gode sjanser til å få gjennom sin strategi for Dell dersom retten stiller seg på hans side, og tilsidesetter Dells endringer i hvordan stemmene blir talt.

Dette skal domstolen behandle i midten av måneden, skriver Wall Street Journal. Icahn mener også at spesialutbyttet som Michael Dell foreslår ikke er noe mer enn en «hån mot aksjonærene», melder Wall Street Journal. Avisen skriver også at det synes å være et lite flertall for budet fra Michael Dell, men at det er høyst usikkert.

Førts 12. september vil aksjonærene i Dell kunne stemme over det nye budet fra Michael Dell og hans kompanjonger. Kampen om en av verdens største PC-produsenter er derfor ikke over riktig ennå.

    Les også: