Dell-tallene peker nedover

Store svikt i omsetning og resultat viser at pc-krisen ikke er over for Michael Dell.

Dell-tallene peker nedover

Store svikt i omsetning og resultat viser at pc-krisen ikke er over for Michael Dell.

Toppsjef Michael Dell la vekt på krisetidens få lyspunkter – kostnadsreduksjoner og kontantstrøm – da han presenterte pc-leverandørens tall for kvartalet fram til 1. mai, regnskapsårets første.

Sammenliknet med første kvartal i fjor falt omsetningen i Dell med 23 prosent til 12,3 milliarder dollar. Nettoresultatet falt med 63 prosent til 290 millioner dollar. Resultatet var på linje med det analytikerne hadde ventet, mens omsetningen havnet under prognosene.

Vedvarende restrukturering i løpet av kvartalet bidro til å senke de årlige driftsutgiftene med mer enn 300 millioner dollar. Ifølge Dell er selskapet i rute til å oppnå en årlig kostnadsreduksjon på fire milliarder dollar innen utgangen av regnskapsåret 2011, det vil si innen utgangen av januar 2011.

Dell er organisert i fire forretningsavdelinger, for henholdsvis store bedrifter, offentlig sektor, små og mellomstore bedrifter, og forbrukere:

  • Innen «large enterprise» falt omsetningen med 31 prosent til 3,4 milliarder dollar i forhold til samme periode i fjor. Et lyspunkt er de nye virtualiserte lagringssystemene Equallogic, som opplevde 71 prosent økt omsetning.
  • Omsetningssvikten til offentlig sektor er 11 prosent til 3,2 milliarder dollar, vesentlig innen helse og utdanning.
  • På SMB-markedet ble omsetningen 3,0 milliarder dollar, 30 prosent lavere enn for et år siden.
  • På forbrukermarkedet falt omsetningen med 16 prosent til 2,8 milliarder dollar, selv om antall leveranser økte med 12 prosent. Mens de øvrige avdelingene leverer fra 192 millioner dollar til 293 millioner dollar i driftsoverskudd, går forbrukeravdelingen i null.
  • Omsetningen av bærbare pc-er falt med 20 prosent. Omsetningen av stasjonære pc-er falt med 34 prosent.

Michael Dell sa at det viktigste nå er å sikre at organisasjonen har et kostnadsnivå langt under konkurrentenes, og at man har det riktige vareutvalget klart når oppgangen setter inn. Overfor bedriftsmarkedet skal det satses på virtualisering og tjenester. Det er gjort oppkjøp og tatt andre tiltak for å posisjonere Dell som leverandør av ulike tjenester fra nettskyen.

Dell kom ikke med noen konkrete prognoser. Finansdirektør Brian Gladden sa at man ennå ikke har nådd bunnen i markedet, og at etterspørselen ikke er i ferd med å øke. Michael Dell sa at man må vente til 2010, da Windows 7 kommer, før det kan komme noen bedring på pc-markedet.

Signalene fra analytikerne er at Dell kan ha problemer med å finne sin plass mellom Acer, som har innrettet sin kostnadsstruktur mot forbrukermarkedet, og HP, som framstår med et mer helhetlig tilbud til bedrifter.

    Les også:

Til toppen