Dell tar igjen Compaq og IBM

I forsendelser av pc´er på verdensbasis har Dell rykket opp på andre plass, foran IBM. I USA gikk Dell opp på en tilnærmet delt førsteplass med Compaq, mens IBM har falt ut av top fem listen.

I forsendelser av pc´er på verdensbasis har Dell rykket opp på andre plass, foran IBM. I USA gikk Dell opp på en tilnærmet delt førsteplass med Compaq, mens IBM har falt ut av top fem listen.

I USA og på verdensbasis var økningen av pc-forsendelser middelmådig i andre kvartal i år, som følge av den dårlige økonomien i Asia og forsøkene på å minske lagerbeholdningen som overfylte salgskanalene i årets første halvår.

I denne vanskelige situasjonen var det Dell Computer Corp. som fikk de beste resultatene. Dette ble gjort klart da to adskilte undersøkelser fra markedsundersøkelsesfirmaene International Data Corp. (IDC) og Dataquest ble lagt frem mandag, skriver Reuters.

Mens Compaq Computer Corp. fortsatt er klart størst i verdenssammenheng, går det frem av tallene i begge undersøkelsene at forskjellen mellom dem og Dell er marginale på det amerikanske markedet.

Mellom april og juni hadde Compaq 1.16 millioner leveranser i USA, Dell lå like bak med 1.14 millioner ifølge IDC. De tilsvarende tallene fra Dataquest var 1.11 million leveranser mot 1.09. Det ga dem begge i overkant av 14 prosent hver i USA.

I USA datt IBM ut av topp fem listen som ledes av Compaq foran Dell, deretter Hewlett-Packard Co., Gateway Inc. og Packard Bell NEC, som alle tre hadde nesten identiske markedsandeler i andre kvartal på rundt 7.7 prosent.

Tallene fra IDC viser at Dell økte leveransene med 72 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, mens både Gateway og Hewlett-Packard hadde en økning på 33 prosent hver, Compaq økte med 11 prosent mens Packard Bell gikk ned 11 prosent.

Resultatene fra Dataquest var tilsvarende.

De tre bedriftene nederst på topp fem listen er ikke så like som markedsandelene.

Hewlett-Packard er sterk på det kommersielle marked, men led av produkt forsinkelser på konsument- og laptopmarkedet.

Packard Bell har problemer med kundelojalitet og prising, i tillegg til mislykkede forsøk på det kommersielle marked, som sammen førte til nedgangen på 11 prosent.

Den fremadstormende konkurrenten, Gateway, trosset sin normalt svakeste årstid, og med sterke salg spesielt i regjering og utdanning, greide de en økning på 33 prosent.

På verdensbasis holder Compaq fortsatt god avstand til sin argeste konkurrent, med 2.6 millioner leveranser, sammenlignet med Dells 1.7 millioner.

Kilde: Reuters, ZDNN, Wired News

Til toppen