Dell teller ned til serverlansering

Klare med tolvte generasjons PowerEdge denne uken.

Dell lanserer nye bladservere, tårnservere og rackservere 7. mars, med oppgradert og utvidet drifts- og administrasjonsverktøy. Det er lagt mye arbeid i mer effektiv luftkjøling, blant annet nye vifter.
Dell lanserer nye bladservere, tårnservere og rackservere 7. mars, med oppgradert og utvidet drifts- og administrasjonsverktøy. Det er lagt mye arbeid i mer effektiv luftkjøling, blant annet nye vifter.

Klare med tolvte generasjons PowerEdge denne uken.

7. mars klokken 18 norsk tid slippes nye prosessorer i serien Intel Xeon E5, basert på mikroarkitekturen Sandy Bridge. Størst interesse knyttes til familien E5-2600 med fra 2 til 8 kjerner, som er beregnet på toveis servere og arbeidsstasjoner, og som erstatter dagens 5500-og 5600-familier med mikroarkitekturen Nehalem.

Dell er blant leverandørene som har benyttet anledningen til å ferdigstille en ny generasjon servere, klar til levering i det øyeblikket de nye E5-slippes.

– Tolvte generasjon PowerEdge er en stor lansering, sier Per Kristoffersen, «solution director» i Dell Norge, til digi.no. – Det er noe av det største vi gjør i år. Lanseringen skjer puljevis. Etter den første i mars kommer nye fra sommeren. Innen utgangen av året vil hele serverporteføljen skiftes ut.

Halvparten av serverne som Dell selger i Norge er bladservere. Tårnmodeller går det ikke så mange av lenger. Men de som er, har en enorm kapasitet.

– Den nye T620 [avbildet midt i fotografiet øverst i denne artikkelen] støtter 32 interne disker på 1 terabyte hver og 768 gigabyte minne (24 minnespor av 32GB hver). Den har mulighet for flere RAID-kontrollere slik at man kan velge mellom ytelse og kapasitet.

Nyhetene kommer som tårn, rack og bladservere. Prøveutgaver har vært ute til testing hos over 7700 kunder og partnere fordelt på 17 land. Tilbakemeldinger har ført til mange hundre endringer i både maskinvaren og medfølgende driftsverktøy.

Avtalen med Intel gjør at Dell ikke vil ut med detaljer rundt prosessorer eller brikkesett i forkant av lanseringen.

– Det er stor framgang når det gjelder ytelse, disk, og strømstyring, samt innen administrasjon. Vi lanserer samtidig en ny generasjon av vår Lifecycle Controller. De nye serverne skal være lettere å administrere, ha bedre sikkerhet, unngå nedetid og sikre at man har tilstrekkelig med kapasitet og ytelse.

Noen forbedringer er laget spesielt med tanke på Microsoft-produkter som Sharepoint og Exchange. Nye flerkjernede grafikkakseleratorer vil passe inn i miljøer med stort innslag av virtuelle pc-er – eller VDI («virtual desktop infrastructure»).

– Lifecycle Controller får en mer sentral rolle enn tidligere. Driftsverktøyet fungerer uten agenter, og overvåker alle komponenter. Vi søker å automatisere administrative oppgaver som innlegging av ny firmware. Vi kan videre tilby flytting av arbeidsoppgaver uten nedetid, også fra fysisk til virtuell infrastruktur.

Utviklingen av driftsverktøyet med tanke på virtuell infrastruktur er skjedd i samarbeid med både Microsoft og VMware.

Verktøyet kan legges til grunn for mer effektive arbeidsmetoder. En VMware-administrator kan for eksempel gis en samling ressurser til alt han eller hun skal styre med, og fordele dem videre uten å måtte innhente ytterligere tillatelser. Der man foretrekker å bruke Microsoft SystemCenter eller VMware vCenter, leverer Dell pluginn.

En interessant løsning som Dell sier de kan legge opp, er «failover» fra VMvare til Hyper-V.

– Dette gjør det mulig å kjøre «disaster recovery» på Hyper-V selv om man kjører produksjon på VMware. Poenget er blant annet å spare lisensutgifter.

Dell har foreløpig ikke tenkt å kaste seg på bølgen med ferdige bokser til spesielle løsninger.

– Det vi tilbyr er et utvalg av noen integrerte løsninger, inkludert backup, samt referansearkitektur og «best practises», slik at kunder kan rask komme i gang med noe som er optimalisert og tilpasset.

Et annet eksempel er «vStart», et ferdig rack med virtuell infrastruktur der alt leveres ferdig og ferdig testet: Kunden kopler bare til strøm og nettverk. Denne løsningen gir allmenne virtuelle servere, og kan leveres i tre ulike størrelser.

Da Intel kunngjorde E5 i november i fjor, var det i anledning fagsamlingen Supercomputing 2011 i Seattle: Utvalgte kunder hadde fått levert tidlige utgaver av prosessoren allerede i september, og 10 E5-maskiner fant veien til Topp 500-listen.

– For «high performance computing» kommer en egen modell, C6220, med opptil fire toveisservere i en høyde på 2 U. Modellen er forenklet med tanke på diskkapasitet og funksjonalitet for drift, slik at CPU og minne kan prioriteres. Driften er lagt opp med tanke på å redusere tiden det tar å legge ut en ny server. Med andre ord: Den glir rett inn i HPC-miljøer.

C6220 beskrives som en arbeidshest, med plass til opptil fire toveisservere. HPC-miljøer er en uttalt målgruppe.
C6220 beskrives som en arbeidshest, med plass til opptil fire toveisservere. HPC-miljøer er en uttalt målgruppe.

Kjøling er stadig mer av en utfordring. Kristoffersen beskriver Dells tilnærming som «holistisk». Selskapet satser på luftkjøling, og har lagt mye arbeid i å konstruere bokser og vifter for å gjøre det så effektivt som mulig.

– Dell tåler et høyere temperaturspenn enn andre servere. Vi kan gå opp til 45 grader. Nye løsninger gjør det også mulig å begrense varmeutviklingen i server og rack.

Med Intel E5 fortsetter en utvikling der servere blir like like som pc-er.

Dell sier de differensierer seg med fleksibilitet i drift og administrasjon, kjøling og strømforbruk, plassering av disker i front og fiffige detaljer som QR-koder for forenklet vedlikehold.

Det siste innebærer at IT-drift kan få en Dell-app som kan lese QR-koder plassert inne i maskinene. Kodene gir tilgang til videoer som kjøres på smartmobilen og som forklarer vedlikeholdet av komponentene de er plassert på. I stedet for å dra med seg tunge manualer og tegninger, får man ting forklart på en video.

(Artikkelen er rettet med korrekte opplysninger om serveren T620.)

Til toppen