Dell tilpasser Chrome OS til minibærbar

Mangelen på enkelte drivere var den største utfordringen.

Dell tilpasser Chrome OS til minibærbar

Mangelen på enkelte drivere var den største utfordringen.

Google kommende operativsystem, Chrome OS, har fått mye oppmerksomhet siden selskapet gjorde en tidlig testversjon av systemet tilgjengelig for knappe to uker siden.

Utfordringen med Chrome OS er at det i utgangspunktet skal utstyres for å kjøres på maskinvare som Google selv spesifiserer. Men siden systemet er utgitt som åpen kildekode, da med navnet Chromium OS, har andre mulighet til å tilby egne versjoner som støtter også annen maskinvare.

Dette har blant annet noen utviklere hos Dell gjort. De har greid å for Chromium OS til å kjøre på selskapets minibærbare Mini 10v-maskin. Tidligere har også kommet meldinger om at nettstedet Engadget har fått Chromium OS til å kjøre på en Dell Vostro A860-maskin.

Ifølge et innlegg i Dells Direct2Dell-tjenesten, var utfordringen med å kjøre Chromium OS på Mini 10v først og fremst knyttet til støtten for nettverksadapterne. Spesielt WLAN-adapteren fra Broadcom skal ha skapt problemer.

Men utviklerne fra Dell skal ha greid å løse de største utfordringene, slik at de kunne legge Chromium OS for Mini 10v i en høyst eksperimentell versjon. Denne filen, som er tilgjengelig her, kan kjøres fra en USB-minnepinne. Den må riktignok ha en kapasitet på minst 8 gigabyte.

Ifølge en av Dell-utviklerne er det fortsatt noen problemer som gjenstår å få løst. Blant annet tar det veldig lang tid før trådløse aksesspunkter oppdages, og nettverkskomponentene er tydeligvis ganske ustabile ennå.

Detaljer om hvordan Chromium OS kan kjøres på Dell Mini 10v finnes på denne siden.

Chrome OS er et nettlesersentrisk operativsystem med Linux-kjernen i bunnen. Allerede på dagens tidlige stadium har det en oppstartstid på drøyt ti sekunder. Enkelte mener at Google kunne ha valgt å utstyre med operativsystemet med et mer ordinært skrivebordsmiljø, men at konkurransen mellom særlig KDE og GNOME har fått selskapet til å lage sin egen løsning, som gjør begge de to mest utbredte skrivebordsmiljøene for Linux mindre relevante.

Samtidig har mange uttalt at nettleseren vil utgjøre morgendagens egentlige operativsystem, i alle fall på den måten at den er plattformen brukerne forholder seg til og hvor applikasjonene kjøres. Det gjør at valget av det virkelige operativsystemet på maskinen, slik vi kjenner dem i dag, vil bli mindre viktig for sluttbrukerne. At Chrome OS er et skritt i denne retningen, er det uansett liten tvil om.

    Les også:

Til toppen