Dell trolig først med DisplayPort-skjerm

DisplayPort ventes å ta over for DVI som grensesnitt mellom PC-er og skjermer. Nå tas det i bruk.

Dell trolig først med DisplayPort-skjerm

DisplayPort ventes å ta over for DVI som grensesnitt mellom PC-er og skjermer. Nå tas det i bruk.

DisplayPort er et nytt grensesnitt for å koble skjermer sammen med skjermkort. Det finnes allerede skjermkort utstyrt med dette grensesnittet, men selv om også flere skjermprodusenter har kunngjort planer om slike produkter, ser det ut til at Dell er først ute med å kunne tilby en skjerm med DisplayPort. Ifølge Video Electronics Standards Association (Vesa), organisasjonen som står bak teknologien, ble DisplayPort faktisk vist offentlig for første gang under Consumer Electronics Show denne uken.

Skjermen det er snakk om er selvfølgelig selskapets toppmodell, 30-tommers-skjermen, som har kommet i en ny utgave denne uken.

Skjermen, som kalles UltraSharp 3008WFP, har støtter WQXGA-oppløsning (2560 x 1600 piksler), et dynamisk kontrastforhold på 3000:1 og en typisk responstid fra grå til grå på 8 millisekunder.

I tillegg til DisplayPort-grensesnittet støtter skjermen også grensesnittene HDMI, DVI-D med HDCP, VGA, S-Video, samt komponent og kompositt. Den er utstyrt med to minnekortlesere som til sammen støtter ni formater og leveres med fire USB 2.0-porter.

I Norge koster skjermen 15.300 kroner.

DisplayPort-kontaktene er omtrent på størrelse med USB-kontakter. Avhengig av antallet lederpar i kabelen (opptil fire) og den valgfrie båndbredden for hvert lederpar, støtter teknologien en samlet, teoretisk båndbredde på inntil 10,8 Gbit/s. Denne kan utnyttes til ulike kombinasjoner av oppløsning, fargedybde og oppfriskningsrater, for eksempel 1920 x 1080p @ 96Hz med 36 bits fargedybde, eller 2560 x 1536 @ 60Hz med 30 bits fargedybde. I tillegg kommer opptil 8-kanalers ukomprimert 192 kHz, 24 bits lyd, med en bitrate på 6,144 Mbit/s.

I en framtidig versjon av spesifikasjonen planlegges det også at den inkluderte hjelpekanalens båndbredde skal utvides til 480 Mbit/s, tilstrekkelig for at skal kunne brukes til å overføre for eksempel USB 2.0-data med full hastighet.


DisplayPort kan brukes sammen med to teknologier for innholdsbeskyttelse, DPCP (Display Port Content Protection) og den mer kjente HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection).

Det finnes også planer om å utvikle en minikontakt, beregnet for håndholdte enheter. I tillegg ser man på muligheten for å kunne drive flere skjermer ved hjelp av én kontakt. DisplayPort har støtte for en «mikropakke-arkitektur» som skal støtte slik som nettverksruting og seriekoblet forbindelse til flere enheter.

DisplayPort skal også kunne erstatte de LVDS-baserte (Low-voltage differential signaling) grensesnittene som brukes for å overføre skjermsignaler i bærbare PC-er.

Til toppen