Dell tror de kan doble årsomsetningen

Michael Dell har satt seg som mål å erobre 30 prosent av bedriftskundenes IT-budsjetter, og doble sin årsomsetning til 60 milliarder dollar.

Michael Dell har satt seg som mål å erobre 30 prosent av bedriftskundenes IT-budsjetter, og doble sin årsomsetning til 60 milliarder dollar.

I dag er Dell verdens nest største IT-produsent, så vidt bak Hewlett-Packard som fikk et kraftig løft i statistikken da de kjøpte Compaq. 60 prosent av Dells omsetning er PC-er, og markedsandelen var 16 prosent i siste kvartal 2002. De siste årene har Dell satset stadig mer på servere, nettverk og lagring. Onsdag sto toppsjef Michael Dell sammen med Oracles toppsjef Larry Ellison på en pressekonferanse i New York og fortalte om et utvidet samarbeid for å få bedrifter til å erstatte store Unix-maskiner med klynger av Intel-baserte servere, styrt av Oracle-programvare under Windows eller Linux.

I går var Michael Dell vert på selskapets årlige analytikerkonferanse i New York. Hans hovedbudskap var at det går veldig bra, og han gjentok målet som Dell satte seg selv ved samme anledning i fjor: Å doble årsomsetningen til 60 milliarder dollar.

Det siste året kan knapt sies å ha vært noe stort steg i den retningen. I regnskapsåret fram til 31. januar 2002 omsatte Dell for 31,2 milliarder dollar. I året fram til 31. januar 2003 økte omsetningen med litt under 13,5 prosent til 35,4 milliarder dollar. Fortsetter veksten i denne takten, når Dell målet en gang i 2007.

Tallene for kvartalet fram til 31. januar viste vekst godt over dette nivået: Omsetningen økte med nesten 21 prosent til 9,7 milliarder dollar. Dell forsikret at inneværende kvartal ligger an til en vekst på 18 prosent. Med denne takten når selskapet 60 milliarder dollar i årsomsetning i regnskapsåret som avsluttes 31. januar 2006.

Veksten forutsetter at Dell tar store markedsandeler fra særlig HP innen PC-er, og fra selskaper som IBM, HP, Fujitsu Siemens og Sun innen servere. Selskapet mener at tiden er moden for at modellen som lykkes så bra innen PC-er, med satsing på standard komponenter, avansert logistikk, minimalt til forskning og utvikling, og stadig trimming av kostnader, nå kan overføres til jernet som driver bedriftenes IT-systemer.

Med Oracle-drevne klynger fra Dell og lagringssystemer fra Dell/EMC, kan bedrifter få opptil 89 prosent bedre ytelse for 39 prosent færre penger enn med tilsvarende Unix- eller annen maskineri, sa Dell i går. Fra å være en svært liten del av sine kunders samlede IT-budsjetter, ønsker selskapet å komme opp på et nivå der de står for gjennomsnittlig 30 prosent av sine gode kunders IT-budsjetter. Dell skal vokse langt mer på server- og systemsiden, enn på PC-siden.

Det skal konkurreres på pris, og Dell ligger godt an: Kostnadene hevdes å ligge 15 prosent under konkurrentenes. Da tjener Dell bra, bare ved å holde prisnivået 10 prosent under konkurrentenes.

I år skal kostnadene kuttes ytterligere tre milliarder dollar, sa Dell.

Investorene noterte seg budskapet. Dell-aksjen økte med 2,1 prosent til 28,67 dollar på Nasdaq i går.

Til toppen