JUSS OG SAMFUNN

Dell vant norsk skattekrangel

Slipper å betale norsk skatt.

Dell gikk seirende ut av skattesaken mot Skatt Øst forrige uke. Bildet er fra Høyesteretts domstol.
Dell gikk seirende ut av skattesaken mot Skatt Øst forrige uke. Bildet er fra Høyesteretts domstol. Bilde: Høyesterett

Datagiganten Dell har gått seirende ut av en omfattende skattetvist med norske ligningsmyndigheter. Mens Skatt Øst har ment at Dell Products, som er et irsk selskap, har driftssted i Norge, og derfor burde skatte til Norge, så mente Dell at selskapet drives fra Irland og følgende burde skatte dit.

Da Skatt Øst presenterte en skatteregning på 24 millioner kroner gikk Dell til sak, men tapte både i Oslo tingrett og i lagmannsretten.

Dell Products står som selger av Dells produkter til norske bedrifter og offentlig sektor, mens Dell Norge AS fungerer som en kommisjonær for det irske selskapet.

I dommen fra Høyesterett fremgår det at driftsstedet til Dell Products er Irland, og at selskapet derfor skal skatte sine inntekter dit, og ikke til Norge. Dell slipper dermed å betale den ekstra skatteregningen, samt at de blir tilkjent saksomkostninger på til sammen 1,7 millioner kroner. Det er Skattebetaleren.no, nyhetstjenesten til Skattebetalerforeningen, som meldte først om dommen fredag.

Hele dommen kan du lese her (ekstern lenke).

Dommen vil kunne bli viktig for en rekke andre IT-selskaper som opererer på tvers av landegrensene, der det norske selskapet står som kommisjonær for det utenlandske hovedselskapet. Denne type skattetilpasning, ved å etablere salgsselskapet i en jurisdiksjon med lavere skatt enn i den norske, har blitt stadig mer vanlig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.