RESULTATERFINANS

Dell vokser videre mens konkurrentene sliter

Til tross for Taiwan-jordskjelvet og generell mangel på komponenter, la PC-fantomet Michael Dell igjen frem pene tall for tredje kvartal.

Einar Ryvarden
12. nov. 1999 - 10:25

For første gang på svært mange år, legger PC-kometen Dell frem skuffende tall. Selskapet som med sitt direktesalg har tvunget både IBM og Compaq i kne, la i går frem tall som i utgangspunktet viser et fall i inntektene, noe Dell knapt har gjort før.

Dells inntekter falt med hele 25 prosent sammenliknet med tredje kvartal i fjor. Men regnskapet skjuler egentlig en vekst på 25 prosent. For inntektene Dell oppgir på 2,35 milliarder kroner er etter oppkjøpet av lagringsselskapet Convergenet, skriver Wall Street Journal. Uten dette oppkjøpet, som Dell finansierer direkte over inntektene, hadde resultatet kommet opp i 3,8 milliarder kroner, en vekst på 25 prosent fra tredje kvartal i fjor.

Amerikanske analytikere er imponert, for kvartalet har vært turbulent for hele PC-bransjen med jordskjelv i Taiwan og påfølgende mangel på både prosessorer, minne og LCD-skjermer. Både IBM og Compaq sliter tungt og taper penger. Dell er nå den største PC-leverandøren i USA, men Compaq leder fremdeles på verdensbasis.

Les om Compaq og IBMs PC-problemer:
Under pressekonferansen i går fortalte herr Dell at hele 43 prosent av selskapets salg nå går over Internett. Nylig bestemte også IBM seg for å flytte alt salg av hjemmemaskiner til Internett.


Michael Dell kan dessuten slå seg på brystet med den sedvanlige veksten i omsetning: Dell solgte maskiner for 53,4 milliarder kroner i tredje kvartal, en vekst på 41 prosent. Eneste skår i gleden (for leverandørene, ikke forbrukerne) er at antallet solgte maskiner stiger enda fortere - med 59 prosent. Det vil si at snittprisen faller.

Her i Europa stiger ikke salget fullt så fort - bare 22 prosent fra tredje kvartal i fjor. Den norske virksomheten ligger på samme nivå:

- Vi vokser i takt med Europa og har en høyere fortjeneste enn budsjettert. Dette skyldes at vi ikke er med i salget av billige hjemmemaskiner, men leverer mye bærebare maskiner, servere og nettverk der marginene er bedre, sier Eirik Lunde, administrerende direktør i Dell Norge til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.