BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dells arbeidsstasjoner ut av garasjen

Etter et halvt års pilotproduksjon, starter Dell nå for alvor sin satsing på arbeidsstasjoner. Den norske Dell-sjefen, Lasse Syversen, regner med at salget av arbeidsstasjoner i Norge i løpet av kort tid vil utgjøre mer enn ti prosent av selskapets totale omsetning her til lands.

Eirik Flaa
4. aug. 1997 - 13:12

Etter Dells inntog på Wintel-servermarkedet, har det lenge vært klart at selskapet også vil inn på arbeidsstasjonsmarkedet. Pilotproduksjon av Wintel arbeidsstasjoner startet allerede for et halvt år tilbake, men volumproduksjon har ikke komme i gang før i disse dager.

Lasse Syversen.
Lasse Syversen.

- Vi har foreløpig ikke tegnet noen store kontrakter i Norge, men jeg regner med at de første store kontraktene vil bli inngått i løpet av få uker, sier Dell-sjef Lasse Syversen til digi. Syversen forklarer at produksjonen av arbeidsstasjoner, vil skje etter god, gammel Dell-resept der kundens ordre går direkte til fabrikken i Irland, hvor den blir effektuert og sendt direkte tilbake til kunden.

I begynnelsen var denne direktemodellen konsentrert rundt PC-produksjon, ettersom disse i stor grad består av standardiserte komponenter. Etter introduksjonen av skreddersydde servere, ble direktemodellen også benyttet til å fremstille produkter tilpasset kundens individuelle behov, noe som vil bli videreført med introduksjonen av arbeidsstasjoner. For å møte disse kravene har Dell blant annet inngått allianser med en rekke uavhengige programvareleverandører, som leverer spesialisert programvare for ingeniører, finansanalytikere og meglere.

- For Norges del tror jeg dette vil bli en svært viktig del av virksomheten vår, og jeg antar at arbeidsstasjoner i løpet av meget kort tid vil utgjøre mer enn ti prosent av omsetningen vår, sier Syversen.

Det er trolig to hovedgrunner til at Dell nå velger å satse på arbeidsstasjoner. Den ene er at de nye Pentium prosessorene med tilhørende hovedkort, er blitt et volumprodukt med standardiserte komponenter, noe som passer Dells direktemodell perfekt. Den andre årsaken er den sterke veksten i dette markedet, en vekst som i første rekke skyldes at Wintel-arbeidsstasjonene stadig spiser markedsandeler fra det tidligere så dominerende RISC/Unix-markedet.

Konsernsjef og grunnlegger av Dell, Michael Dell, har tidligere uttalt at markedet for denne type maskiner vil vokse med hele 40 prosent i året fram mot år 2000.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.