Delstatene vil føre Microsoft-saken uavhengig av Bush eller Gore

Selv om Bush - eller Gore - skulle trekke saken, er de 19 delstatene fast bestemt på å føre kampen for å splitte Microsoft til siste slutt.

Sjefsanklager i Connecticut, Richard Blumenthal, har vært ledende fra delstatenes side i søksmålet mot Microsoft. Han sier til Los Angeles Times at han ikke tenke seg noe som kunne få ham til å trappe ned innsatsen mot USAs ledende programvareleverandør.

Han og representanter for påtalemyndighetene i de andre 18 delstatene, kan heller ikke forestille seg at USAs regjering skulle trekke seg.

Begge presidentkandidatene har holdt en lav profil under valgkampen i forhold til denne saken, og det som er kommet av kommentarer går heller i Microsofts favør, selv om flittige journalister har greid å grave fram en uttalelse fra George W. Bush i april der den republikanske kandidaten lovet å gjøre sitt ytterste for å håndheve antitrustlovene.

Det å være sjefsanklager er også en folkevalgt stilling i USA. Valget førte til at bare to av de 19 sjefsanklagerne ble byttet ut. Av disse har én uttalt til pressen at han stiller seg helhjertet bak søksmålet mot Microsoft, mens den andre har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Antitrustsjefen i justisdepartementet er derimot en embetsmann. Joel Klein som ledet departementets arbeidet med søksmålet mot Microsoft, sa opp sin stilling i september. Hans etterfølger må utnevnes av den neste presidenten. Utnevnelsen må bekreftes av justiskomiteen i senatet, som ledes av den svært konservative republikaneren Orrin Hatch. Han har markert seg som en kraftig kritiker av Microsofts forretningspraksis - Utah er hjemstaten til både Novell og WordPerfect: Der vises Windows ingen nåde! Prosessen med utnevnelse og bekreftelse kan ta flere måneder. Men med Hatch i rollen som sjefsbekrefter, kan det bli lettere for demokraten Gore å få bekreftet en Microsoft-fiendtlig antitrustsjef enn for republikaneren Bush å få sin partifelle til å godta en som er Microsoft-vennlig.

Microsoft kan trøste seg med at uavhengige juridiske eksperter tror at spesielt Bush vil være mindre tilbøyelig til å slå følge med delstatene og forfølge saken til høyesterett dersom Microsoft får medhold i ankeinstansen.

Imens avholder Microsoft seg fra enhver kommentar.