JUSS OG SAMFUNN

Delt dom ventes i EUs Microsoft-sak

Avgjørelsen i Microsofts ankesak mot EU ventes å gi begge parter delvis medhold.

20. aug. 2007 - 13:57

17. september skal dommer Bo Vesterdorf kunngjøre den endelige kjennelsen i Microsofts anke mot EU-kommisjonens monopoldom mot selskapet.

    Les også:

I forkant av dommen skriver New York Times at Vesterdorf har vært svært nøye med ikke å gi noen form for signaler om hvordan kjennelsen blir. Vesterdorf leder EUs Court of First Instance, der et panel på 13 dommere skal avgjøre Microsofts skjebne.

Siden verken Vesterdorf eller noen av de andre dommerne vil si noe, har avisa forhørt seg hos uavhengig jurister som har fulgt saken på nært hold.

Der er konsensus at den endelige kjennelsen vil gi begge parter delvis medhold.

Microsoft antas å få medhold i at de har anledning til å utvide Windows, også når utvidelsene overlapper funksjonaliteten til applikasjoner levert av uavhengige og konkurrerende leverandører. Det innebærer i så fall at EU må trekke påbudet om en «euro-Windows» uten mediespiller, og at Microsoft ikke kan straffes for eventuelle framtidige utvidelser som integrert talegjenkjenning og antivirus.

EU-kommisjonen antas å få medhold i det andre vesentlige punktet i dommen i monopolsaken fra 2004, at Microsoft må gi konkurrentene rimelig tilgang til informasjon om Windows-grensesnittene mot omverden. Ifølge EU-kommisjonen har Microsoft ennå ikke rettet seg etter denne delen av monopoldommen.

Juristene som New York Times har snakket med sier at en anke fra en eller begge parter er sannsynlig. En slik anke er begrenset til selve behandlingen i ankeinstansen: Det kan ikke prosederes på sakens fakta.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.