JUSS OG SAMFUNN

Delte meninger om Grande Røys-bok

For lite spenn mellom forfatterne, var blant kritikken på ny bok.

19. mai 2009 - 13:55

I dag lanserte fornyingsminister Heidi Grande Røys artikkelsamlingen Delte meninger i bokform. Selv om boken gis ut i bokform, er det nettet som vil være det sentrale for oppfølging av innlegg fra publikum.

En nærmest fullsatt auditorium av presse og andre interesserte var med på å gi tilbakemeldinger på boken.

Statsråden opprettet 15. april nettstedet deltemeninger.no som en arena for IKT-politisk debatt. Hun deltar selv i samtalen og vil bruke innleggene som innspill i politikkutviklingen.

Ganske betimelig ble nettstedet åpnet samme dag som Pirate Bay-dommen falt i Sverige. Det har vært en viktig bidragsyter til innspillene på siden.

Deltemeninger.no har fått stor oppslutning. Nettstedet har over 400 medlemmer og vokser stadig. Etter fire uker har det kommet inn nærmere 400 debattinnlegg fordelt på en rekke ulike diskusjoner.

- Vi hadde i begynnelsen i snitt 30 kommentarer om dagen, som nå har falt til 17, sier universitetslektor Gisle Hannemyr. Han er en av forfatterne.

Boken består av tolv forskjellige forfattere. Et av innspillene fra publikum var opplevelsen av for lite spenn mellom forfatterne.

Målet for Heidi Grande Røys er å løfte den politiske debatten

- Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) griper inn i alle samfunnsområder. Det omgir oss i hjemmet, på jobben og på skolen. Den offentlige samtalen om politikken er allikevel lite fremtredende. Med denne boken ønsker jeg å reise noen politiske debatter vi er nødt til å ta for utvikle informasjonssamfunnet videre, sier Grande Røys, som er redaktør for boken.

Delingskultur er den røde tråden i artikkelsamlingen hvor forskere, gründere og samfunnsdebattanter medvirker med perspektiver på forretningsutvikling, kulturproduksjon og personvern på nettet.

Håkon Wium Lie vurderer vilkårene for å skape nye tjenester basert på offentlige data. Hendrik Storstein Spilker diskuterer hvordan fremtiden for digital musikkdistribusjon ser ut, mens Gisle Hannemyr, Petter Bae Brandtzæg og Elisabeth Staksrud presenterer ulike perspektiver på personvern – spesielt barns - i deltakerdrevne, sosiale medier. Boka sporer også an til diskusjon om hvor grensene skal gå for personvern og ytringsfrihet på nettet

Delte meninger er utgitt under Creative Commons-lisens og kan fritt kopieres og gjenbrukes. Fotografiene i boken er hentet fra bildedelingsnettstedet Flickr.com. Hele boken blir i dag tilgjengelig også på nettet, både i html- og pdf-format.

- Med boken ønsker jeg å stimulere delingskulturen som har vokst fram på Internett og ta initiativ til en diskusjon om nye distribusjonsmåter og forretningsmodeller for digitalt innhold. Boken handler om deling og er skapt for å deles, sier Heidi Grande Røys.

- Høringer gjør det lett for interessegrupper å påvirke politikkutviklingen. Det sosiale nettet kan gi andre en stemme, og bringe nye tanker, ideer og kunnskap til myndighetene. Dette ønsker vi å utforske, sier Grande Røys.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys er redaktør for artikkelssamlingen. Foruten de ovenfor nevnte bidrar Vibeke Kløvstad, Tanja Storsul, Even E. Westvang, Simen Svale Skogsrud, Alexander Staubo, Eirik Solheim, Heidi Arnesen Austlid, Ola Berge, Stian Danenbarger, Magnus Hontvedt, Cathrine Tømte og Morten Søby i boken. Bilderedaktør er Arne Svalastog, mens Martin Bergesen har bidratt med petiter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.