UTVIKLING

Delte ut VR-kartong til utviklerne

Cardboard var underligste gaven under årets Google I/O.

Det var nok en del som stusset litt da Sundar Pichai skrøt av kartproduktet Cardboard under Google I/O på onsdag.
Det var nok en del som stusset litt da Sundar Pichai skrøt av kartproduktet Cardboard under Google I/O på onsdag. Bilde: Google Youtube-vdeo
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. juni 2014 - 15:21

I likhet med enkelte andre store teknologiselskaper, pleier Google å dele ut ny maskinvare til deltakerne under selskapets utviklerkonferanser. Dette gjør at utviklere enklere og raskere kan teste de mulighetene enhetene gir og ikke minst å lage programvare til dem.

Under denne ukens Google I/O delte Google ut to ulike Android Wear-baserte smart-ur til deltakerne, men først etter å ha delt ut noe som så ut som en liten pappeske – noen som i første omgang ikke førte til annet enn temmelig måteholden applaus. Ikke så rart, kanskje.

Faktisk består Google Cardboard da også først og fremst av kartong, men i praksis dreier deg som et sett med VR-briller som har blitt utviklet av to ingeniører ved Google Cultural Institute i Paris i løpet av 20 prosent-tiden siden hos Google. Ved montere kartongen i henhold til instruksene, montere et par linser, magneter, borrelåser og strikker, kan man putte Android-mobilen sin oppi det hele og få en virtuell virkelighet-opplevelse ved hjelp av en spesiell applikasjon som viser to nesten like utgaver av innholdet og følger bevegelsene brukeren gjør med hodet.

VR-briller har igjen kommet i vinden igjen på grunn av blant annet Oculus Rift fra Facebook-eide Oculus VT. Om Googles Cardboard kan gi en like god opplevelse, er usikkert.

Cardboard, slik den ser ut når den er ferdig brettet. Smartmobilen legges inn bak en luke på motsatt side av den som vises på bildet. <i>Bilde: Google</i>
Cardboard, slik den ser ut når den er ferdig brettet. Smartmobilen legges inn bak en luke på motsatt side av den som vises på bildet. Bilde: Google

De fleste med en litt fingerferdighet kan lage Google Cardboard selv. Designtegninger og en liste over komponentene som trengs, finnes på denne siden. Det antas at linsene vil være det som er vanskeligst å få tak. En stor pizzaeske skal være tilstrekkelig for å lage selve enheten. Cardboard skal også kunne tilpasses brukere benytter vanlige briller.

Kulebilder er blant det Cardboard-appen kan vise. Motivet er fra Høytorp fort i Mysen, Østfold. <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Kulebilder er blant det Cardboard-appen kan vise. Motivet er fra Høytorp fort i Mysen, Østfold. Bilde: Harald Brombach

Hva det hele vil koste, vil nok variere med komponentene man velger. Vi har sett enkelte oppgi at de har fått takk i delene for omtrent 30 dollar, men på grunn av store pakker har de da nok deler til å lage tre-fire enheter.

Google har selv brukt Durovis OpenDive Lens Kit, som egentlig er laget for et annet og lignende sett med VR-briller (som også kan brukes med iPhone). Disse er nok også mer holdbare i lengden.

I tillegg til en håndfull eksempler som finnes Cardboard-appen, finnes det en del webbasert innhold på denne siden.

Til Cardboard har Google også laget et eksperimentelt SDK (Software Development Kit), som programvareutviklere kan bruke til å lage egne VR-applikasjoner for Cardboard og lignende løsninger.

TechCrunch har publisert en video her hvor Cardboard demonstreres.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.