– Demokratier spionerer like mye

Like ille som diktaturer, ifølge Reportere uten grenser.

– Demokratier spionerer like mye
VERSTINGSTEMPEL: Bildet er et av ytterst få tatt av USAs etterretningsorgan National Security Agencys (NSA) hovedkvarter ved Fort Meade i Maryland som er tatt av private. Bilde: Trevor Paglen

Demokratier i den frie verden er like ille til å overvåke og spionere på internett som Iran, Kina og Saudi-Arabia, ifølge organisasjonen Reportere uten grenser (RSF).

I en ny rapport skriver organisasjonen at sikkerhetstjenester som amerikanske NSA og britiske GCHQ «forvandlet en kollektiv ressurs til et våpen i hendene på særinteresser, som håner retten til fri informasjon, ytringsfriheten og retten til privatliv».

– NSA og GCHQ har spionert på kommunikasjonen til millioner av mennesker, deriblant mange journalister, skriver RSF i en pressemelding.

– For journalister innebærer det at det nesten er umulig å tilby kildebeskyttelse siden all kommunikasjon overvåkes og til og med manipuleres av sikkerhetstjenestene, heter det videre.

Organisasjonen påpeker at mange av metodene som brukes, og som varsleren Edward Snowden har avslørt gjennom sine lekkasjer, er fullstendig uakseptable.

– De er like ille som metodene som autoritære land som Iran, Kina, Turkmenistan og Saudi-Arabia bruker, skriver Reportere uten grenser. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: