Demonstrerer ny arvtager til ADSL

To forskjellige selskaper vil denne uken demonstrere svært raske bredbåndsløsninger for vanlige telefonkabler.

To forskjellige selskaper vil denne uken demonstrere svært raske bredbåndsløsninger for vanlige telefonkabler.

Både Ikanos og Metalink vil under konferansen Fast Net Futures 2004 demonstrere løsninger som skal kunne gi bredbånd med en nedlastingshastighet på 100 Mb/s og en opplastingshastighet på 50 Mb/s over vanlige, eksisterende telefonkabler. Dette krever dog at linjen fra modemet til sentralen er mindre enn 300 meter. Ved lengre avstander vil hastigheten gradvis reduseres. Metalinks teknologi kalles VDSLPlus, mens Ikanos kaller brikkesettene for Fx-familien.

Begge selskapene har annonsert at japanske og koreaske teleselskaper kommer til å ta i bruk brikkene som gjør slike hastigheter mulig. Men brikkene kan også i stedet brukes for å forlenke rekkevidden på tjenester med lavere hastigheter. Metalinks kan tilby DSL-tjenester over distanser på inntil 5 kilometer fra sentralen.

Ikanos skriver i en pressemelding at med Fx-løsningen, kan nettleverandørene levere kobber til nabolaget, fortauskanten eller bygningen, og deretter dra fordeler av telefonkabelen til de enkelte brukerne for å levere en omfattende pakke med tjenester, inkludert tale, dataoverføring med svært høy hastighet og High Definition TV (HDTV).

Fx-teknologien skal ifølge Ikanos gjøre det mulig for telekomselskapene å akselerere utbyggingstakten for FTTP- (Fiber to the Premises) og FTTH-tjenester (Fiber to the Home), fordi investeringen per abonnent kan reduseres til 300 dollar, sammenlignet med mer enn 14.000 dollar for fiberbaserte alternativer.

Til toppen