Demonstrerte dobbelkjernet Pentium 4

Det er ikke bare de store serverne som vil bli utstyrt med dobbelkjernede prosessorer i 2005.

Det er ikke bare de store serverne som vil bli utstyrt med dobbelkjernede prosessorer i 2005.

Som digi.no skrev i går, demonstrerte Intel under selskapets utviklerforum denne uken et system bestående av fire dobbelkjernede utgaver av Itanium. Men i går viste selskapet at prosessorer med flere kjerner også vil markedsføres overfor vanlige PC-brukere.

Under en seanse demonstrerte Bill Siu, daglig leder for Intels desktop-gruppe, en tokjernet utgave av Pentium 4.

Den dobbelkjernede prosessoren bygger i likhet med Pentium 4 for NetBurst-arkitekturen og kan brukes sammen med hovedkort som bygger på Intels 915-brikkesett, også kjent som Grantsdale. Ifølge News.com bekreftet Siu dette, men han ville ikke si noe om hvorvidt brikken også støtter Intels 64-bits minneteknologi, EM64T. Brikken har kodenavnet Smithfield.

Også de bærbare PC-ene vil trolig få prosessorer med to kjerner i løpet av neste år. Men aller først kommer Sonoma.

Intels Sonoma-plattform er i praksis neste utgave av Centrino, selskapets pakke bestående av prosessor, brikkesett og trådløs nettverksadapter. I Sonoma vil brikkesettet erstattes med et nytt som kalles Alviso, og som blant annet skal gi bedre innebygd grafikk og lyd. I tillegg vil Sonoma inneholde de nyeste Pentium M-prosessorene med 533 MHz forsidebuss, og nettverksadapteren Intel PRO/Wireless 2915ABG - også kjent som Calexico 2, som nylig ble lansert. Sonoma vil komme i første kvartal av 2005.

    Les også:

Sonoma vil erstattes av Napa, trolig i slutten av 2005. Det er denne plattformen som vil ta i bruk de dobbelkjernede prosessorene for bærbare, som har fått kodenavnet Yonah. Disse brikkene vil være basert 65 nanometers prosessteknologi. Plattformen vil også inkludere et nytt, integrert brikkesett for grafikk som kalles Calistoga, samt en ny, trådløs nettverksadapter med kodenavnet Golan.

For å spare på batteriet, vil Yonah kunne skru av eller på den ene av kjernene etter behov. Dette, i tillegg til andre strømsparingsfunksjoner skal innen 2010 gi en batterilevetid på opptil åtte timer, noe som er omtrent det dobbelte av hva som er mulig med de fleste av dagens Centrino-baserte PC-er.

Til toppen