BEDRIFTSTEKNOLOGI

Demonstrerte firekjernet Intel-prosessor

Intel har vist fram et system basert på selskapets første prosessor med fire kjerner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. feb. 2006 - 12:16

Intels teknologisjef, Justin Rattner, demonstrerte før helgen en tidlig utgave av selskapet "Clovertown"-prosessor, en firekjernet brikke som skal være sentral i selskapet "Bensley"-plattform for servere. Forventet produksjonsstart er i begynnelsen av 2007.

Demonstrasjonen ble gjort under en analytikerpresentasjon i San Francisco. Ifølge TG Daily ble det vist fram to Clovertown-prosessorer som kjørte både kommersiell og eksperimentell programvare.

Før Clovertown kommer, vil Intel lansere ny tokjernet prosessor i Xeon-klassen, foreløpig kjent som Woodcrest. Denne skal bli basert på teknologi fra den kommende Meron-prosessoren for bærbare PC-er.

Rattner ville ifølge Reuters ikke si noe om hvorvidt Clovertown vil ha alle de fire kjernene integrert i én eneste silisiumbrikke, eller om det vil benyttes flere siliumbrikker som er koblet sammen inne i den samme innfatningen. De første tokjernede prosessorene til Intel var satt sammen på denne måten, først og fremst for at selskapet raskere skulle få dem ut på markedet.

Ifølge Reuters vil Clovertown-prosessorene bli solgt i servere utstyrt med to prosessorsokler, slik at det totale antallet kjerner i maskinene blir åtte.

    Les også:

Under møtet sa Rattner at han ser for seg en dag hvor én enkel prosessor vil ha titalls eller hundretalls kjerner. Men han innrømmer at det allerede nå viser seg å være betydelige utfordringer på veien til prosessorer med mer enn åtte eller seksten kjerner. Dette gjelder alt fra hvordan man skal kunne tilby nok systemminne til hvordan programvaren må skrives for å utnytte de nye egenskapene.

Også konkurrenten AMD er i ferd med å utvikle firekjernede serverprosessorer. Selskapet har lovet å demonstrere slike i løpet av sommeren. Lanseringen vil dog ikke skje før i 2007.

Nathon Brookwood, analytiker i Insight64, sier til Reuters, at hvis han sammenligner Intels produktserie med AMDs, er det klart at Intel er svakest på servere og sterkest på bærbare.

- Så ut fra det standpunktet forstår jeg hvorfor Intel vil skape et inntrykk av at de reduserer avstanden, sier Brookwood.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.