RESULTATERFINANS

Dempede utsikter i Dell

Nedjustert salgsprognose sendte aksjen ned, trass i betraktelig bedret lønnsomhet.

17. aug. 2011 - 08:20

Dell avsluttet regnskapsårets andre kvartal 29. juli, og publiserte tallene i går kveld norsk tid.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte omsetningen med 1 prosent til 15,7 milliarder dollar. Driftsresultatet økte med 54 prosent til 1,15 milliarder dollar. Nettoresultatet etter skatt økte med 63 prosent til 890 millioner dollar.

Omsetningen er med andre ord på stedet hvil, mens lønnsomheten er kraftig bedret. Bruttomarginen er 3,53 milliarder dollar mot 2,59 milliarder dollar i samme kvartal i fjor.

Omsetningen av produkter sto helt stille, på 12,6 milliarder dollar. Omsetningen av tjenester økte med 6 prosent til 3,05 milliarder dollar.

To produktkategorier viser sviktende omsetning: Stasjonære pc-er er ned 3 prosent til 3,74 milliarder dollar. Lagring er ned 20 prosent til 502 millioner dollar.

Programvare med periferiutstyr øker med 1 prosent til 2,57 milliarder dollar. Også bærbare pc-er og nettbrett («Mobility»), Dells største produktkategori med 30 prosent av den samlede omsetningen, øker med 1 prosent, til 4,76 milliarder dollar. Servere og nettverk øker med 9 prosent til 2,05 milliarder dollar.

Regnskapet viser tall for hver av fire kundekategorier. «Large Enterprise» økte omsetningen med 1 prosent til 4,6 milliarder dollar, og driftsresultatet med 56 prosent til 448 millioner dollar. Denne kategorien står for 29 prosent av Dells samlede omsetning.

Overfor små og mellomstore bedrifter økte omsetningen med 5 prosent til 3,7 milliarder dollar, driftsresultatet med 25 prosent til 404 millioner dollar.

Innen offentlig virksomhet økte Dell omsetningen med 18 prosent til 4,5 milliarder dollar. Her økte driftsresultatet med 31 prosent til 484 millioner dollar.

I forbrukermarkedet økte omsetningen med 1 prosent til 2,9 milliarder dollar. Fjorårets driftsunderskudd på 21 millioner dollar ble snudd til et overskudd på 73 millioner dollar.

Dell nedjusterte sin omsetningsprognose for hele regnskapsåret, fra en vekst på 5 til 9 prosent, til en vekst på 1 til 5 prosent, og begrunnet det med antatt «usikker etterspørsel».

Investorer reagerte følgelig ved å sende Dell-aksjen ned 7,6 prosent i handel etter stengetid.

Finansdirektør Brian Gladden presiserte at usikkerheten først og fremst gjelder forbrukermarkedet og amerikansk offentlig sektor. Han forklarer at Dell orienterer seg mot dyrere bedriftsutstyr med høyere marginer. Økt lønnsomhet skal fortsatt prioriteres framfor omsetningsvekst.

Som ledd i dette har Dell kjøp selskaper med avanserte nisjeprodukter beregnet på bedriftsmarkedet. Lagringsspesialisten Compellent ble kjøpt i desember i fjor, IT-sikkerhetsleverandøren Secureworks i januar i år, og nettutstyrsleverandøren Force10 Networks i juli.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.