Demper avlyttingsfrykt på IP-telefoni

Bredbåndstelefoni er et trygt alternativ, men Post- og teletilsynet advarer mot PC-basert telefoni.

I Sverige pågår det nå en heftig diskusjon rundt avlytting på bredbåndstelefoni.

Den svenske IT-sikkerhetskonsulenten Andre Richardsson hevder at hvem som helst kan avlytte telefonsamtaler over Internett.

Ifølge Dagens Næringsliv er alt som skal til er en PC og riktig programvare som kan lastes ned fra Internett. Samtalen kan lagres i PC-en som en lydfil.

Men problemet kan ikke være åpenbart stort i Norge, for seksjonssjef Stig Arthur Olsen i Post- og teletilsynet har ikke mottatt noen henvendelser om mistanke eller påstander om avlytting.

Olsen presiserer en viktig forskjell - utrykket IP-telefoni dekker egentlig to teknologier. Den ene er bredbåndstelefoni der man bruker vanlige telefoner og den andre er systemer der man bruker PCen og programvare.

Han sier til digi.no at IP-telefoni som leveres som adapter eller bordtelefon og erstatter vanlig telefon, er et trygt alternativ.

Bruker man derimot programvare som lastes ned på PC-en ala Skype og kjører trådløs kommunikasjon, bør man ha et kryptert samband.

- Enten det er PC-telefon eller lokale radioløsninger, må man sørge for å kryptere for ikke å bli overvåket. Dette gjelder både tale og tekst i form av e-post, sier Olsen til digi.no.

    Les også:

Han forteller at Post- og teletilsynet har vært med på diskusjonene i Sverige, der det nå skjer utredninger rundt avlytting på IP-telefoni.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.