ANALYSER

Dempet pessimisme i pc-markedet

Gartner forventer stadig mindre nedgang i 2009.

Heavy Clouds ahead of a Storm on a Beach
Heavy Clouds ahead of a Storm on a Beach
25. juni 2009 - 11:17

Analyseselskapet Gartner har nok en gang revidert sine prognoser for pc-salget i 2009. Anslagene blir stadig mindre pessimistiske.

I 2008 ble det solgt 292 millioner pc-er verden over. Gartners første prognose for pc-salget i 2009 kom i mars i år, og lød på en nedgang på 9,2 prosent. I midten av mai ble prognosen revidert til 6,6 prosent tilbakegang.

I prognosen som offentliggjøres i dag, skriver Gartner at de nå venter et salg på 274 millioner pc-er verden over i 2009, 6 prosent færre enn i 2008.

I 2010 tror Gartner pc-salget vil ta seg kraftig opp, med 10,3 prosent vekst fra 2009, til 302 millioner enheter. Veksten ventes å komme i gang i fjerde kvartal i år.

Analytikerne maner til forsiktighet, og advarer at det er for tidlig å si at det verste er over og at markedet er på bedringens vei.

Forskningssjef George Shiffler i Gartner sier salget av pc-er til forbrukere viste seg å være langt sterkere enn ventet i første kvartal. Bedriftsmarkedet har ikke den samme utviklingen. Han tror andre og tredje kvartal i år vil ligge rundt 10 prosent under nivået i de samme kvartalene i fjor.

Den nye pc-kategorien mini-bærbare («netbook») ligger an til å nå 21 millioner solgte enheter i år og 30 millioner neste år. Shiffler peker på at det ble solgt færre mini-bærbare i første kvartal 2009 enn i fjerde kvartal 2008, og at kategorien utvannes fordi leverandørene senker prisene på de dårligst utstyrte vanlige bærbare.

I oktober 2009 kommer de første pc-ene på markedet med Windows 7.

Gartner tror ikke det vil spille særlig rolle for pc-salget. Forbrukerne vil ikke trigges av Windows 7, og bedriftsmarkedet tar typisk et år før det begynner å interessere seg for et nytt operativsystem.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.