JUSS OG SAMFUNN

Den digitale historiefortelleren

Er det mulig å skape "god litteratur" på nettet? Amerikanske The Fray er et spennende eksperiment i digital historiefortelling og utnyttelse av weben som opplevelsesmedium, skriver Spray GKs Jan Omdahl i dagens Stjernestreif.

Jan Omdahl
6. mars 1998 - 09:51

"

På Internett kan du handle med aksjer, betale regninger, bestille matvarer, oppdatere deg på de siste dårlige nyhetene eller sjekke langtidsvarslet for Ulan Bator. Men hvor ofte blir du følelsesmessig beveget av noe du ser eller leser på weben?

The Fray er et nettsted som forsøker å utnytte webmediet til å fortelle historier i tekst og bilder. Det er et prosjekt mot alle odds: Pengestrømmen på nettet går mot nyttetjenester, handel og nyheter. Det er opplest og vedtatt at PC-skjermen er uegnet til langvarige leseroppleveelser. Nettbrukere har et "attention span" som måles i nanosekunder. Og de færreste av oss tar PC-en med oss opp i godstolen eller ned under dyna.

Like fullt insisterer en gruppe unge mennesker i USA på å skape noe man i mangel av en mer dekkende betegnelse kan kalle "multimedia-litteratur" på nettet. The Fray er tekst, fotografi og grafisk design tilpasset web-mediets innebygde logikk, muligheter og begrensninger. Unge forfattere skriver reisebrev, noveller og annen prosa som bygges inn i en vev av fotografi og grafikk. Bruk av fullskjerm fargebilder og uvanlige navigasjons- og frames-løsninger skaper variasjon og overraskelse.

"Regi" er et viktig stikkord. Et besøk på The Fray krever tid og lyst til å la seg lede gjennom en fortelling. Ikke alt er like vellykket og knapt noe kan kalles vesentlig litteratur. Men det er annerledes, friskt og modig, ofte med en solid porsjon humor og ung ironi. Ved siden av hovedsaken akkurat nå, "Burnt Popcorn," inneholder arkivene under ikonene nederst på startsiden digitale fortellinger av et kaliber du ikke har sett så ofte.

Moral: Teknokratene og kremmerne har fremdeles ikke lykkes med å ta fullstendig nakkegrep på nettet. Det skal vi teknokrater og kremmere være fordømt glade for.

"

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.