Den håndholdte mobiltelefonen er 40 år

Men selv i Norge er mobiltelefonien eldre enn som så.

Den håndholdte mobiltelefonen er 40 år
Martin Cooper var divisjonssjef i Motorola da han den 3. april 1973 utførte den første mobilsamtalen fra et håndholdt apparat. Her avbildet under en konferanse i 2007 med den 40 år gamle prototypen til Motorola DynaTAC. Bilde: Rico Shen/Wikimedia Commons

I går skrev mange i blant annet amerikansk presse at det var nøyaktig 40 år siden verdens første mobilsamtale ble utført. Det er nok en sannhet med modifikasjoner, for det er mange milepæler innen mobiltelefoni. Begivenheten som skjedde den 3. april 1973 er likevel blant de viktigste. Men mobiltelefoni har eksistert betydelig lenger enn dette.

I Norge ble den VHF-mobiltelefontjenesten Offentlig Landmobil Telefoni (OLT) lansert i 1966. Men ifølge amerikanske PCWorld ble den første mobilsamtalen utført allerede i 1946, fra en bil. Det var AT&T Bell Labs som stod bak og utstyret i bilen skal ha veid mer enn 35 kg.

Motorola DynaTAC sammenlignet med Samsung Galaxy S III.
Motorola DynaTAC sammenlignet med Samsung Galaxy S III. Bilde: Cisco

Den 3. april 1973 stod Martin Cooper, som den gang var sjef for systemdivisjonen til Motorola, på utsiden av New York Hilton på Sixth Avenue og gjennomførte en oppringning med et mobilt telefonhåndsett. I motsatt ende av samtale var forskningssjefen i Bell Labs, som holdt en pressekonferanse innen på hotellet. Håndsettet som ble brukt, var en tidlig prototype av verden første, kommersielt tilgjengelige mobilhåndsett, Motorola DynaTEC 8000x, som kom i salg i mars 1983. Cooper anses som oppfinneren av det mobile håndsettet. Han og prototypen er avbildet i toppen av saken.

Prototypen skal ha veid omkring en kilo, noe som var blitt redusert til 780 gram da DynaTEC kom på markedet ti år senere, med en prislapp på 3995 dollar. Den skal ha hatt en standbykapasitet på åtte timer, en taletid på 30 minutter og mulighet til å huske 30 telefonnumre.

I videoen nedenfor, som er fra i fjor, blir Cooper intervjuet av journalisten Steve Wildstrom om begivenheten i 1973, om den senere utviklingen innen mobiltelefon og om framtiden. Under den er en reklamefilm for Motorola DynaTEC.

'

    Les også: