Den internasjonale telekrigen

Det globale telemarkedet vil i hovedsak ha tre televerk med ulike allianser: BT/MCI med partnere, AT&T med partnere (Unisource) og Global One. Nå skjer posisjoneringen med større og mindre teleaktører i rollene.

I hver av alliansene finnes en av de større amerikanske teleaktørene; AT&T, MCI og Sprint. Den konkurransen de allerede har kjørt lokalt, spesielt på utenlandstrafikk, flyttes altså til en global arena sammen med ulike allianser, joint ventures og samarbeidsavtaler med teleaktører verden rundt. I denne internasjonale kampen om tele-hegemoniet har også de nordiske televerkene, Telenor TeleDanmark og Telia tatt hver sin side.

Consert International ble etablert i 1993 mellom BT og MCI. Senere har BT sammen med Telenor og TeleDanmark etablert Telenordia for å forestå alliansens engasjement og satsing i konkurranse på det svenske hjemmemarkedet mot Telia.

Uniworld ble etablert i 1994 som en allianse mellom AT&T og Unisource. Uniscource ble etablert i 1992 som et europeisk samarbeid mellom Telia, Telefonica, Tele Hol og Tele Sveits. AT&T har også et samarbeid med den japanske telegiganten NTT.

Global One ble etablert i etablert 1996 som et Joint Venture mellom Deutsche Telekom, France Telecom og Sprint.

Av de største teleaktørene er japanske NTT kanskje det mest interessante selskapet for alle de tre grupperingene. Selv om NTT i dag samarbeider med AT&T er det ingenting i veien for at BT/MCI kommer med et fetere tilbud, som blant annet kan inkludere en andel i Concert.

Og det er nettopp det som kan komme til å skje. Både BT og MCI har uttrykt sterk interesse for er samarbeid med Japans "televerk". Til nyhetabyrået Reuter sier administrerende direktør i BT, Sir Peter Bonfield at det ikke har vært en hemmelighet at han har ønsket seg en NTT-avtale. Men NTT har ennå en stund nok å henge fingrene i på hjemmebane med økt konkurranse, i tillegg til at selskapet ønsker seg sin del av asiatiske markedet som eser ut på telesiden.

Teleaktører etter størrelse/omsetning (94) og allianseforhold:

1 AT & T USA 75.094 Mrd. USD Allianse
2 Nippon Tel & Tel 70.844 Mrd. USD Samarbeid
3 Deutsche Telekom 41.071 Mrd. USD Joint Venture
4 France Telecom 25.706 Mrd. USD Joint Venture
5 STET Italia 21.615 Mrd. USD Samarbeid
5 British Telecom 21.613 Mrd. USD Samarbeid
MCI 13.338 Mrd. USD Samarbeid
Sprint Int. 12.662 Mrd. USD Joint Venture
Telia 5.100 Mrd. USD Allianse
Telenor 2.800 Mrd. USD Samarbeid
;