BEDRIFTSTEKNOLOGI

Den neste store gadget-bølgen

Verdens Zigbee-produsenter har vært i Oslo for å demonstrerte at de kan sørge for neste store gadget-bølgen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. juni 2005 - 08:13

ZigBee Alliance hadde denne uken lagt sin konferanse til Oslo, takket være norske Chipcon, som var de første som kom med en brikke sertifisert etter denne nye standarden for trådløs kommunikasjon. Til sammen har alliansen nå 153 medlemmer, opp fra rundt 100 ved nyttår.

27 medlemmer stilte med produkter til demonstrasjon. Mesteparten av de planlagte bruksområdene handler om å forbedre ting, spare penger eller løse problemer. Men med hele eliten for denne nye standarden samlet i Oslo, var det mer enn sentralstyring av lys som ble demonstrert.

Alt fra det svært matnyttige til leketøy og det helt useriøse ble presentert. Det skal blant annet være produsert en prompepute, som utløses trådløst. Dette er nok ikke alliansens store mål, men demonstrerer hvor bredt spekter av ting trådløs teknologi kan komme til å brukes til når den blir skikkelig billig.

Et selskap som heter Korwin stilte på stand med en mobiltelefon med integrert Zigbee-brikke og et grensesnitt som kunne brukes til å styre ulike ting i hjemmet.

- En rask telling viste at et typisk hjem har 200 dingser som godt kan utstyres med Zigbee, og da tar vi ikke hardt i, sier Bob Heile, leder for Zigbee Alliance.

- Det er en generell standard, vi vet ikke ennå hva som vil utvikles oppå den, legger han til.

Zigbee er en standard som skal føre små datamengder rundt på en billig måte, slik som en måleravlesning eller en ordre om å slå gjenstander av eller på.

Stemningen på SAS-hotellet i Oslo var preget av skyhøye forventninger og iver etter å se hva denne nye trådløsstandarden kan utrette. Mange håper at vanlige folk om relativt kort tid kommer til å leve i nettverk av Zigbee-utstyrte ting, nesten som om vi skal leve i en stor Zigbee-maskin.

Å utstyre vanlige ting med nettverkstilknytning, var en vanlig fantasi for dot.com-profeter for fem år siden. Zigbee-leiren mener de kan få det til å skje.

    Les også:

Zigbee-standarden gjør det nemlig mulig å lage enheter som finner hverandre og selv organiserer seg i nettverk. Alle enheter i nettverket kan snakke med de andre enhetene, og bruke de andre enhetene som transportører. Lampen i stuen kan for eksempel snakke med bryteren ved inngangsdøren, via tv-en og lysbryteren på kjøkkenet. Hvis denne forbindelsen forstyrres, skal den istedenfor velge en annen rute mellom Zigbee-noder.

Dette kalles for et "mesh"-nettverk, et nettverk som helbreder seg selv ved å sende informasjoner via alternative ruter når en node faller ut.

Software Technologies Group sto for eksempel på stand med en demonstrasjon der bilutleiefirmaer skulle kunne lese av viktig informasjon på innleverte biler trådløst. Innkomne biler skulle kunne koble seg opp ved å bruke andre biler med Zigbee på parkeringsplassen, til å sette opp en rute med forbindelse frem til sentralen.

Tilhengerne av Zigbee har en lang liste argumenter klare for at dette blir standarden som skal føre til det oppkoblede hjem. Blant de viktigste er 16 bits adressering, som gir plass til 65.536 selvinstallerende noder i nettverket, mot åtte med Bluetooth. Videre er rask respons viktig, selvhelbredende forbindelser i mesh-nettverk, mulighet for å bygge inn sikkerhet, lavt strømforbruk som gir lang batterilevetid, global standard, billig produksjon og pålitelighet.

Så er spørsmålet hvor enkelt dette blir når teknologien skal ut i de tusen hjem. Slike teknologier har det med å se smertefrie ut på papiret, men å komme opp i en del problemer når de skal brukes. Bluetooth har for eksempel ikke fungert så smertefritt og enkelt som mange hevdet. Og selv om RFID er fremdeles regnes som fremtidens teknologi innen blant annet logistikk, er det mange som har opplevd problemer når den skal tas i bruk. For eksempel har man måttet dreie pakker rundt under skanning for at avlesingen av brikkene skal fungere bedre.

For at denne teknologien skal bli så vellykket som alliansen håper, må den fungere nesten helt prikkfritt. Folk har nok frustrasjoner med å holde seg oppkoblet på PC-en med WLAN. Mange er avhengige av bekjente som kjenner teknologien. Disse hobby-supportfolkene, som det nok finnes mange av blant digi.nos lesere, vil nok ikke se lyst på å få en ny strøm av hjelp-rop fra folk som ikke får skrudd av lyset på soverommet eller ikke får skrudd ned igjen den trådløse termostaten fra 25 grader.

Feilraten må derfor være svært lav.

Feilretting kan bli det største problemet, men å få det satt opp er heller ikke nødvendigvis enkelt.

- Det kan kreves installatør på noen ting, innrømmer Heile.

Å sette opp en forbindelse fra en ting til en annen kan gjøres så enkelt som å holde dem ved siden av hverandre og trykke på en knapp, påpeker Geir Førre i norske Chipcon.

Men installere et helt lyssystem for hele huset, og sette det opp slik at man ved enkle tastetrykk kan endre hele belysningen, det er kanskje ikke like enkelt. Hvis man har 200 Zigbee- enheter i huset og ønsker kontroll over mange av dem fra en enkelt dings, da begynner det gjerne å bli komplisert.

Grensesnittene for dette er ennå ikke ferdige, men flere på konferansen hevder at det ikke skal bli nødvendig å bruke PC for å sette opp systemet. Heile mener oppsett på TV-en kan bli aktuelt, fordi han mener dette er mer intuitivt og kjent for folk.

Men mest vekt blir så langt lagt på mulighetene.

- En termostat med skjerm skal siden kunne læres opp til å vise informasjon fra en røykvarsler som ikke selv har skjerm, sier Heile, og forestiller seg at dette skal skje helt eller nesten automatisk.

Arbeidet med standarden begynte for to og et halvt år siden. Det er ennå en svært ung disiplin, så det er bare å håpe at resultatet blir så strålende og enkelt som de involverte håper. Da kan dette virkelig bli en standard som gir rom for kreativitet, langt utover det Haile og hans menn står for. Men da må den leve opp til sitt motto, "Wireless controll that simply works".

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.