Den norske Internett-trafikken vokser dramatisk

ADSL-linjene bidrar til at trafikken mellom norske brukere og servere ryker i været. Her er tallene:

ADSL-linjene bidrar til at trafikken mellom norske brukere og servere ryker i været. Her er tallene:

Trafikken over de to punktene som forbinder det norske internettet mer enn doblet seg i løpet av 2002. Bak veksten ligger trolig blant annet salget av ADSL-linjene som for alvor tok av i fjor.

Det norske internettet, bundet sammen gjennom de to såkalte NIX-punktene som administreres av Universitetet i Oslo. Det ene koblingspunktet ligger på Blinderen og det andre ligger på St. Olavsplass i Oslo Sentrum.

Trafikken over NIX.-punktene viser bare deler av trafikken - for det er bare når for eksempel en Telenor-brukere spør etter informasjon på en server i for eksempel Tele2s nett at trafikken går over NIX. Står serveren i Telenors nett eller i utlandet, vil trafikken bare gå over Telenors egne linjer eller linjenettet ut av landet. Men volumet og endringene gir en god pekepinn.

- I snitt på dagtid går det nå 2,15 Gbit i sekundet over de to NIX-punktene, forteller NIX-ansvarlig Kjetil Otter Olsen til digi.no.

Han forteller at dette er en vekst på 130 prosent siden 1.januar 2002. Siden oppstarten på 90-tallet har trafikken doblet seg hvert år, men i løpet av 2002 har trafikken altså økt enda raskere. Og det har skjedd til tross for at de fleste brukere og bedrifter for lengst har knyttet seg opp og etablert servere. Trafikkveksten skyldes både hyppigere bruk, mer komplekse nettsider og mer video, lyd og andre tunge bruksformer.

- Trafikken faller ikke etter arbeidstid er slutt, noe som trolig skyldes at stadig flere får bredbåndslinjer, sier Olsen til digi.no. Det er først ved titiden om kvelden at det begynner å roe seg ned.

Olsen indikerer at den totale trafikken trolig har økt enda raskere.

- Mange bredbåndstjenester, som Telenors iCanal, registreres ikke hos oss. All fildelingen har trolig økt trafikken betraktelig, men den går primært mot utlandet og vi ser ikke den, forteller han.

Til toppen