Den Nye Økonomien er død - lenge leve Den Nye Nye Økonomien

Foran 9.000 tilhørere proklamerte toppsjefen i Europas største programvarehus, SAP, at Den Nye Økonomien hadde avgått med døden. Den Nye Nye Økonomien, derimot...

Hasso Plattner er den mektige toppsjefen til SAP AG, Europas største programvarehus. Selskapet har vært i markedet over lengre tid med sine programvarer for ERP og e-commerce, men fikk ikke kreditt for dette da dotcom-bølgen raste over verden.

Da var gjennomgangstonen at SAP var trege dinosaurer som ikke ville klare seg mot de nye, raske og fleksible dotcom-selskapene.

På SAPs brukerkonferanse Sapphire, som blir arrangert i Lisboa, slo Plattner hardt tilbake mot barna av den nye økonomien, og erklærte like greit hele den nye økonomien for død og begravet, skriver Financial Times.

SAP er i dag det eneste av de store programvareselskapene som ikke har sendt ut meldinger til markedet om hardere tider enn forventet. Tvert imot, Plattner mente selskapets fremtid var gylden. Inntektene er solide, og det var godt med kontrakter i "pipeline'en"

Plattners forklaring på noen av utfordrernes enorme vekst i aksjekurs var at de ble kunstig pumpet opp av kundeopsjoner. Det vil si at når kunden kjøper et produkt av et selskap, fikk de rabatter i form av gratis opsjoner i selskapet. Det amerikanske e-business-selskapet Ariba skal ha brukt slike metoder for å få aksjekursen til å nå himmelen.

Denne fremgangsmåten er nå forbudt i USA.

- I fjor trodde folk at et selskaps aksjekurs reflekterte selskapets volum. Men dette har nå forandret seg. Vi er tilbake til realitetene, sier Plattner og skisserer sin "Nye Nye Økonomi": De store selskapene som SAP vil råde grunnen når de store markedsplassene og e-handelsnavene skal bygges opp. Ikke de små, nye og fleksible dotcom-erne som baserte sin kontantstrømmer på opsjoner.

Lovnaden til Plattner er at SAP skal satse knallhardt på å bygge videre på bedre og mer sømløse systemer for virtuelle markedsplasser - de som skal drive den "Nye Nye Økonomien".

Til toppen