JUSS OG SAMFUNN

Den store web-talentjakten

Når Norge onsdag spiller sin første VM-kamp mot Marokko, er det 11 spillere med unike talenter som samles om løse én oppgave - å vinne kampen. Fordelingen av talenter i et team er også ord som går igjen når Stanford Computer Industry Project (SCIP) skal beskrive utfordringene for den globale IT-industrien, rapporterer Jørgen André Nilsen i dagens rapport fra Silicon Valley.

Jørgen André Nilsen
8. juni 1998 - 15:47

Å jobbe i web-bransjen i USA er i likhet med i Norge svært lukrativt. Det store suget etter arbeidskraft har gjort at laveste

gjennomsnittslønn for en Internett-relatert jobb ligger nesten 10.000 dollar over snittlønnen i privat sektor i USA som er 28.582 dollar per år.

American Electronics Association ga nylig ut undersøkelsen "The Internet Compensation Survey" som inngående beskriver lønnsforholdene for de mange stillingsbeskrivelsene i bransjen, som eksempelvis "content producer" og "chatroom

manager".

Den best betalte jobben du kan ha i internettbransjen i USA i dag er å være strategiutvikler for nye medier. De såkalte "Internet Strategist", som utarbeider strategier for hvordan bedrifter kan benytte Internett til å forbedre eksisterende og skape nye forretningsområder ved hjelp av nettet, kan forvente millionlønninger. Gjennomsnittslønnen for denne gruppen er på 121.200 dollar per år. Snaue tusen dollar mindre i året får de som kan smykke seg med tittelen "E-commerce Manager".

En "Internet Engineer", det vi i Norge ville kalt en web-programmerer, kan forvente en gjennomsnittslønn på 76.700 dollar. En som jobber med å fylle opp redaksjonelt innhold til en web-tjeneste kan forvente et par tusen dollar mer i årslønn enn dette.

Lønningene fortsetter trolig å stige fordi det er vanskelig å skaffe nok folk til en bransje i sterk vekst. Selv om man øker kvotene på importert arbeidskraft og øker antall studieplasser, er det likevel en sterk bekymring i IT-bransjen i Silicon Valley om at det i det lange løp ikke bare handler om å ha nok arbeidskraft.

Stanford Computer Industry Project (se peker til nettstedet i margen til høyre), som forsker på IT-industrien i USA, mener at IT-industrien står foran en talent-krise. For å illustrere dette har de tatt utgangspunkt i sportsverdenen. Blant de som lever av amerikansk fotball er det store forskjeller mellom de gode og mindre gode spillerne. Ser man på kurver over hvor stor løpskapasitet enkelte spillere har i NFL ser man at fem prosent løper tre-fire ganger så langt med ballen (og dermed scorer flere poeng) som de resterende 95 prosent.

Den samme kurven har SCIP konstruert for software-ingeniører. SCIP har målt antall feil som blir rettet opp i programvare/år blant de 50 beste ingeniører innenfor en bedrift. Utslagene er her enda mer ekstreme. De to beste programmererne retter opp ti ganger så mange feil som de to dårligste. Det SCIP frykter er at det ikke er nok talent til å drive utviklingen videre i like stor hastighet som i dag.

Det er talentene som vil innovere og levere produkter på markedet til rett tid. Det er talentene som vil skille Silicon Valley fra

andre steder. Hvordan talentene organiseres blir også stadig viktigere for å øke deres yteevne. Kanskje Silicon Valley kan være interessert i et foredrag av Drillo etter VM?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.