JUSS OG SAMFUNN

Den svenske stat vil registrere internett-adresser

En professor ved Kungliga Tekniska Högskolan fikk i 1986 rett til å registrere svenske internett-adresser. Han overlot denne retten til en stiftelse i fjor, men nå vil den svenske Post- og telestyrelsen ta over registreringen.

Hilde Nyman
3. mars 1998 - 09:19

Kommunikasjonsminister Ines Uusman har opplyst til Dagens Industri at det diskuteres med stiftelsen opprettet av Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) -ansatte Björn Eriksen i 1986 om overtagelse av retten til å registrere domenenavn.

Om staten skal overta adresseregistreringen på Internett i Sverige må man først overtale amerikanske Iana, som i dag de globale rettighetene. I januar foreslo den amerikanske regjeringen i et "green paper" å endre Iana til en ideell stiftelse med sete i USA og at det opprettes fem nye internasjonale toppdomenenavn.

Uusman ser det som nødvendig at det offentlige bruker Internett for å nå målet om at minst 20 prosent av den offentlige saksbehandlingen skal skje elektronisk, og hun liker ikke at en privat stiftelse skal ha kontroll over dette i Sverige.

- Vi skulle ha bestemt oss tidligere og kjøpt rettighetene av Björn Eriksen, sier Uusman til Dagens Industri.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.